Úterý, 19. března 2024

Už pošesté se v Jihomoravském kraji uskuteční Železný týden, tentokrát ve westernovém stylu

Už pošesté se v Jihomoravském kraji uskuteční Železný týden, tentokrát ve westernovém stylu

Už pošesté se letos v Jihomoravském kraji a po celé České republice uskuteční tradiční akce vyhlášená společností ELEKTROWIN s názvem Železný týden. Je určena ke zvýšení informovanosti veřejnosti o zpětném odběru vysloužilých spotřebičů a jejich následné ekologické recyklaci. Až dosud stačilo vysbírat čtyři kila starého elektra na obyvatele a rok. Při sčítání výsledků za letošní rok už ale čeká všechny členské státy Evropské unie hodnocení podle nových kvót, které jsou přísnější.

,,Už tradičně se během září zvyšuje množství elektra odevzdaného k recyklaci, Železný týden je pro naše spoluobčany velkou výzvou, během něj se vždy provětrají sklepy, garáže i půdy, kam se někdy během roku staré spotřebiče odkládají," říká Roman Tvrzník,předseda představenstva kolektivního systému pro sběr a recyklaci spotřebičů ELEKTROWIN. Ten akci pořádá ve spolupráci s Jihomoravským krajem.

Od 5. do 16. září vždy od 9 do 17 hodin běží v 10 českých, moravských a slezských městech seriál zábavných a edukačních setkání s občany. Celá roadshow dorazí ve středu 7. září na náměstí Republiky v Blansku.

,,Pro letošní ročník jsme zvolili motto ,Elektroodpad na odstřel', protože jej vidíme jako cíl určený k likvidaci. Každý proto může být hrdina, který ho odstraní," vysvětluje Jan Marxt ze zákaznického oddělení ELEKTROWINu.

Od toho se odvíjí i program, který je připraven pro návštěvníky v jednotlivých městech. Celý bude laděn do westernového stylu.

Pro návštěvníky bude připravena například westernová střelnice, kde si budou moci za donesený elektrospotřebič vystřelit cenu.

Připraveny jsou i ukázky lasování zároveň s jeho výukou a exhibičním vystoupením. Organizátoři zajistili i elektrického býka, návštěvníci budou moci soutěžit, kdo se déle udrží v jeho sedle.

Ti nejmenší budou moci shlédnout pohádku, jejíž děj se odehrává na divokém Západě, opět s vysloužilými elektrospotřebiči v hlavní roli.

,,Lidem budeme během Železného týdne jako každoročně připomínat význam sběru a recyklace a poskytovat jim nejaktuálnější informace o možnostech zpětného odběru vysloužilých elektrozařízení," shrnuje Jan Marxt.

Místa a termíny konání akcí Železných týdnů 2016

Havlíčkův Brod, Havlíčkovo náměstí

pondělí 5. září

Svitavy, náměstí Míru

úterý, 6. září

Blansko, náměstí Republiky

středa, 7. září

Třinec, náměstí Svobody

čtvrtek, 8. září

Hranice, Masarykovo náměstí

pátek, 9. září

Jablonec nad Nisou, Dolní náměstí

pondělí, 12. září

Mladá Boleslav, Bondy centrum, třída Václava Klementa

úterý, 13. září

Litoměřice, Mírové náměstí

středa, 14. září

Rokycany, Masarykovo náměstí

čtvrtek, 15. září

Strakonice, Pod Hvězdou, Ellerova ulice

pátek, 16. září

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů