Čtvrtek, 18. dubna 2024

ŽP nabízí dotace na environmentální programy pro žáky mateřských, základních a středních škol

Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo další výzvu z Národního programu Životní prostředí zaměřenou na environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu.

ŽP nabízí dotace na environmentální programy pro žáky mateřských, základních a středních škol

Dotace jsou tentokrát určeny na podporu denních a pobytových výukových programů a školení s důrazem na rozvíjení ekologického myšlení a jednání dětí. Příjemci podpory si mezi sebou rozdělí celkem třináct milionů korun.

Cílem nově vyhlášené 9. výzvy Národního programu Životní prostředí je podpořit realizaci denních či pobytových ekologických výukových programů pro žáky mateřských, základních a středních škol. Žádosti o dotaci je možné podávat do 31. října letošního roku. Podpořené projekty musejí být realizovány na území ČR nejpozději do konce prosince příštího roku.

,,Touto výzvou chceme zlepšit povědomí dětí i mládeže o důležitosti odpovědnosti člověka vůči životnímu prostředí, a to především prostřednictvím tvořivých a interaktivních metod s důrazem na kontakt s přírodou. Školám naopak dává tato výzva možnost využít kvalitních programů jako důležitý doplněk výuky. Uvědomujeme si, že výchova, vzdělávání i osvěta je minimálně stejně důležitá jako ostatní podporované projekty v oblasti životního prostředí," říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

Ekologickým výukovým programem nebo školením se rozumí výchovně vzdělávací akce, jejichž smyslem je obohatit vzdělávání na všech stupních škol o environmentální rozměr. Pod krátkodobými denními výukovými programy se rozumí takové výukové programy, které se uskutečňují v přírodě, přírodní učebně, zahradě, ve středisku ekologické výchovy, výjimečně pak přímo ve školách. Programy musejí trvat nejméně dvě vyučovací hodiny, v případě mateřských škol minimálně 60 minut.

Pobytové programy jsou dlouhodobější. Podmínkou je, aby byly minimálně třídenní, tedy zahrnovaly dvě přenocování žáků a studentů. Kromě samotných vzdělávacích akcí musejí být doplněny i o intenzivní kontakt s přírodou. Pobytové programy vycházejí z myšlenky, že vícedenní dobře připravený sled vzdělávacích aktivit vedený odbornými lektory ve vhodném prostředí může přinést větší vzdělávací dopady než jednodenní programy nebo běžná školní výuka.

,,Požádat o podporu mohou všechny právnické osoby mimo obchodních korporací [1]. Výše dotace se pohybuje v rozmezí od 50 do 200 tisíc korun a její skutečná výše závisí na počtu účastníků vzdělávací akce a počtu výukových hodin. Výše dotace na jednu normohodinu [2] denního programu může činit maximálně 50 korun na jednoho účastníka, v případě pobytových programů pak 70 korun na jednoho účastníka," upřesňuje podmínky výzvy ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Ministerstvo životního prostředí vyčlenilo z národních prostředků Státního fondu životního prostředí ČR již v půlce letošního června 25 milionů korun na oblast environmentálního vzdělávání, výchovu a osvětu. V tomto případě byla podpora určena zejména na zvýšení kvality výukových programů, na zvyšování kvalifikace pedagogů a lektorů v oblasti environmentální výchovy. Společným cílem všech těchto projektů bylo stabilizovat systém environmentálního vzdělávání v ČR. Za necelé dva měsíce trvání výzvy se sešlo 86 projektů s požadavkem dotace v celkové výši téměř 92 milionů korun, což je téměř čtyřnásobek alokované částky.

Dokumenty k výzvě č. 9/2016 najdete na: https://www.sfzp.cz/sekce/842/k-vyzve-9-2016/

Poznámky:

[1] Oprávněnými příjemci dotace jsou např. obecně prospěšné společnosti, spolky, nadace, školská zařízení, příspěvkové organizace, správy národních parků a další právnické osoby, které splní předepsané podmínky programu a výzvy, mimo obchodních korporací dle zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech.
[2] Normohodina tj. účastníkohodina je standardizovaná jednotka v oblasti EVVO, pro účely nabídky a vykazování výukových programů. Představuje hodinu (60 min.), po kterou je jeden účastník přítomen na vzdělávací akci.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů