Úterý, 19. března 2024

Investice v energetickém sektoru loni klesly o osm procent

Investice v energetickém sektoru loni klesly o osm procent

Celosvětový objem investic v energetickém sektoru loni klesl o osm procent na 1,8 bilionu dolarů (43,3 bilionu Kč). Pokles investic do těžby ropy a plynu totiž převážil nad růstem investic do výroby energie z obnovitelných zdrojů, do elektrických sítí a do opatření k efektivnějšímu využívání energie. Vyplývá to z dnešní zprávy Mezinárodní agentury pro energii (IEA).

Data ukazují, že energetický sektor se více zaměřuje na zdroje šetrné k životnímu prostředí a na zvyšování efektivity. Agentura se však domnívá, že k řešení klimatických problémů je zapotřebí další zvyšování investic do ekologických technologií.

"Pozorujeme široký posun investic k čistější energii, často v důsledku vládní politiky," uvedl generální ředitel IEA Fatih Birol. "Naše zpráva jasně ukazuje, že tato vládní opatření mohou fungovat a že jsou klíčem k úspěšné energetické transformaci," dodal. Zároveň vyzval vlády, aby zvýšily úsilí o zabezpečení dodávek energie a splnění klimatických cílů.

Největším světovým investorem v energetickém sektoru loni zůstala Čína s částkou 315 miliard dolarů. Ve Spojených státech se naopak objem investic propadl o téměř 75 miliard dolarů na zhruba 280 miliard dolarů, mimo jiné v důsledku nižších cen ropy.

Globální investice do výroby energie z obnovitelných zdrojů loni činily 313 miliard dolarů. Na celkových investicích v energetickém sektoru se tak podílely téměř pětinou. Byly také více než dostatečné k pokrytí globálního růstu poptávky po elektřině.

Objem investic do efektivnějšího využívání energie vzrostl o šest procent. Za růstem stála zejména vládní opatření, například přísnější předpisy pro spotřebu motorových vozidel.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů