Pátek, 29. března 2024

Dlouhé stráně oslavily 20. výročí rekordní výrobou elektřiny

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně, která letos slaví 20. výročí od uvedení do provozu, si v srpnu nadělila nečekaný dárek: rekordní měsíční výrobu elektřiny v celé své historii...

Dlouhé stráně oslavily 20. výročí rekordní výrobou elektřiny

Elektrárna tím prokázala svou potřebnost pro českou přenosovou soustavu i to, že po 20 letech funguje velmi spolehlivě. Jak se dnes na semináři k výročí elektrárny shodla většina hostů, může se za plného provozu ,,dožít" až stovky let.

Srpnová výroba ve výši 76 757 MWh překonala měsíční maximum 75 379 MWh z loňského března. Vypovídající jsou také roční souhrny: zatímco rok po spuštění, tedy v roce 1997, vyrobily Dlouhé stráně 208 910 MWh elektřiny, v loňském roce byla výroba více než trojnásobná (704 732 MWh). Za rekordními statistikami posledních let opakovaně stojí mimo jiné i fakt, že Dlouhé stráně i ostatní přečerpávací elektrárny ČEZ jsou v rámci celé energetické soustavy ČR stále častěji nasazovány k vykrývání výroby, resp. nevýroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, jejichž výkon se nedá přesněji předpovídat. Současně se projevuje také vyšší úroveň obchodování s vyrobenou elektřinou v době denních cenových špiček.

Účastníci semináře si dnes připomněli náročné chvíle výstavby elektrárny, která začala už v roce 1978, ale v 80. letech byla převedena do útlumového programu. V roce 1985 se rozhodlo o modernizaci původního záměru a po roce 1989 se daly práce do pohybu opět naplno. Nejkritičtějším okamžikem výstavby byla havárie turbosoustrojí v červnu 1994, po níž se dokonce zvažovalo ukončení projektu. Po důkladné analýze byla nakonec elektrárna dokončena a v roce 1996 postupně uvedena do plného provozu.

dlouhé

Elektrárna Dlouhé stráně, jejíž strojovna i další technologie jsou pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. V energetické soustavě má funkci při využití přebytku energie, která se používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, a především v období nedostatku energie, kdy elektřinu naopak vyrábí a dodává zákazníkům. Stále větší význam elektrárny rovněž spočívá ve vykrývání nestabilních dodávek z obnovitelných zdrojů elektřiny.

Ojedinělé parametry i historie výstavby vodního díla lákají do Jeseníků každoročně desítky tisíc turistů. Mohou se podívat také do podzemních prostor elektrárny nebo vyjet autobusem či lanovkou k horní nádrži. Počet návštěvníků elektrárny od otevření informačního centra se blíží milionu, tuto hranici překoná pravděpodobně v prvních měsících příštího roku.

Letošní 20 výročí od zahájení provozu si elektrárna připomíná sérii akcí. Ta začala v dubnu podzemním přestavením Havlovy Audience v podání ostravského herce Norberta Lichého, pokračovala soutěží o maskota elektrárny i dětským dnem na horní nádrži a vyvrcholila dnešní konferencí a setkáním energetiků, bývalých zaměstnanců i partnerů elektrárny.

Unikátní záběry elektrárny zveřejnil ČEZ v rámci série virtuálních prohlídek svých elektráren na webu www.virtualniprohlidky.cez.cz. Podrobnosti o exkurzích i objednávkový formulář najdou zájemci na webu www.dlouhe-strane.cz.

Vladislav Sobol

mluvčí Skupiny ČEZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů