Pátek, 29. března 2024

Chomutov uvažuje o zvýšení poplatku za odpad, lidé málo třídí

Chomutov uvažuje o zvýšení poplatku za odpad, lidé málo třídí

Chomutovská radnice uvažuje o zvýšení poplatku za odpad. V současnosti lidé platí 250 korun za rok, od příštího roku by to mohlo být až 500 korun ročně. Novinářům to dnes řekl primátor Daniel Černý (PRO Chomutov). Lidé podle radních málo třídí a náklady jsou vysoké. Přimět občany k větší separaci smetí má pilotní projekt ve čtvrti Zadní Vinohrady.

Skutečné náklady za svoz odpadu na občana jsou podle Černého 619 korun. Sazbu doposud město dotovalo z výnosu daně z nemovitosti. Radní nyní budou jednat o nové ceně a svůj návrh předloží zastupitelstvu. Pokud zastupitelstvo částku schválí, začít platit 500 korun by mohli obyvatelé Chomutova od příštího roku. Stejný poplatek za odpad platí lidé v Ústí nad Labem či v Děčíně, naopak v Mostě a Teplicích je svoz pro občany zdarma.

Lidé v Chomutově platili 500 korun ročně za svoz odpadu už před dvěma lety. Částku vedení města snížilo na polovinu před komunálními volbami v roce 2014.

Obyvatelé Chomutova podle náměstka primátora Mariana Bystroně (PRO Chomutov) málo třídí. V popelnicích na směsný odpad končí i plasty a bioodpad. Tím také klesají příjmy města za prodej druhotných surovin. Radnice se proto rozhodla toto změnit ve zkušebním projektu ve čtvrti Zadní Vinohrady. Tam technické služby navezou hnědé kontejnery na bioodpad, vedle toho k rodinným domům přistaví žluté popelnice na plast, který podle Bystroně tvoří až třetinu komunálního odpadu.

Pokud to budou majitelé domů žádat, mohou jim popeláři dát místo kontejnerů pytle na plasty, které budou odvážet při vyvážení popelnic. Náklady na projekt jsou podle Bystroně 850.000 korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů