Úterý, 19. března 2024

MŽP uvolňuje 20 miliónů na likvidaci starých hydrogeologických vrtů

Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR vyhlásilo zcela nový dotační program na likvidaci starých vrtů podzemní vody.

MŽP uvolňuje 20 miliónů na likvidaci starých hydrogeologických vrtů

Reaguje tak na potřeby obcí po celé ČR, ve kterých se nacházejí nepotřebné hydrogeologické vrty, které představují riziko ohrožení životního prostředí, především jakosti či množství podzemních vod nebo ohrožení zdraví či života obyvatel. Žádosti budou přijímány od 1. listopadu letošního roku a aktuálně je na likvidaci vrtů připraveno 20 milionů korun.

V České republice je velké množství vrtů (jedná se zejména o hydrogeologické, inženýrskogeologické, ložiskové, monitorovací vrty, sanační vrty, opuštěné vrty pro využití podzemní vody, plynu, ropy apod.) tzv. neznámého původu, kdy subjekt, který nechal vrt s nějakým účelem zrealizovat, není znám nebo již právně neexistuje. Řada těchto vrtů je pro svůj původní účel již nepotřebná a není ani jinak využitelná.

,,Nepotřebné staré průzkumné hydrogeologické vrty jsou častým zděděným problémem měst a obcí. Desítky i stovky jsou jich v oblastech, z nichž je čerpána pitná voda. Jsou opuštěné a často je dokonce těžké je dohledat. Jsou přitom v takovém stavu, že hrozí kontaminací spodních vod a může tak dojít k přímému ohrožení zdraví i života lidí," vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec důvody pro vyhlášení výzvy.

Aktuální výzva se zaměřuje na vrty, jejichž původním účelem byl průzkum, jímání či monitorování podzemní vody, neboť zvláště ty mohou představovat riziko pro životní prostředí, především pro podzemní vody. V některých případech (nezajištěné širokoprofilové vrty) mohou představovat i bezprostřední riziko úrazu či ohrožení života např. v případě pádu do vrtu. Zároveň jsou vrty ve správě či vlastnictví státních příspěvkových organizací nebo v případě obcí, dobrovolných svazků obcí a krajů, jde o nepotřebné vrty, jejichž vlastník není znám nebo neexistuje, nebo které mají ve svém vlastnictví a jejichž původce není znám nebo neexistuje.

Oprávněnými příjemci dotace jsou tak státní příspěvkové organizace, obce, dobrovolné svazky obcí a kraje. Své žádosti mohou podávat od 1. listopadu do 28. dubna 2017.

Náklady na likvidaci vrtu závisí především na jeho hloubce a stavu. U mělkého bezproblémového vrtu nepřesahují většinou 50 tisíc Kč. S rostoucí hloubkou vrtu a zhoršujícím se stavem vrtu se náklady zvyšují a pohybují se v řádu statisíců korun.

,,Vzhledem k tomu, že výše nákladů na likvidaci vrtu se může značně lišit dle konkrétní situace, náklady mohou být desítky tisíc nebo statisíc, ale i milion a více, je maximální výše podpory omezena pouze procentem z celkových způsobilých výdajů ve výši 90 procent a celkovou alokací výzvy," říká ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Žadatelé získají finanční prostředky na projektovou přípravu, včetně např. vypracování odborného posudku a vypracování projektu geologických prací a samozřejmě na samotnou likvidaci vrtů. Podpořené projekty musejí být dokončeny do konce roku 2019.

Samo MŽP ze svých prostředků v minulosti sanovalo rizikové průzkumné vrty, jejichž vybudování bylo kdysi hrazeno z prostředků bývalého Českého geologického úřadu. Další pak k likvidaci vytipovalo. S dalšími potřebami přišli za MŽP zástupci obcí z různých částí ČR.

Dokumenty k výzvě: https://www.sfzp.cz/sekce/852/k-vyzve-12-2016/

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů