Úterý, 19. března 2024

Ve fotosoutěži ankety Alej roku zvítězil snímek aleje z jihu Čech

Ve fotosoutěži ankety Alej roku zvítězil snímek aleje z jihu Čech

Vítězku ankety Alej roku 2016 známe už od začátku roku. Nyní porota složená z patronů ankety vybrala i vítěznou fotografii (a fotografa) v paralelně probíhající fotosoutěži. Do té byla zařazena první fotografie každé aleje nominované do ankety a snímky bylo možné přihlásit i mimo hlavní soutěž. Porota udělila nejvyšší bodové ohodnocení fotografii aleje Zlatá stezka, kterou nominoval pan Antonín Smola. Již tradiční cenou pro vítěze je kvalitní fototiskárna, kterou daruje hlavní partner fotosoutěže, firma EPSON. Na druhém místě v bodování skončila Březová alej Jilemnice - Mříčná, která je současně i bronzovou Alejí roku 2016. Porotu zaujal i snímek Alej k Mlýnskému rybníku. Porota hodnotí především kvalitu a provedení samotných fotografií a estetická krása zachycených alejí tak není rozhodujícím měřítkem.

Prohlédněte si vítěznou fotografii na webu ankety Alej roku: https://alejroku.cz/2016/alej-zlata-stezka

,,Vybrat letošní vítězku nebylo jednoduché. Nakonec členové poroty nejvýše hodnotili fotografie těchto alejí: Alej Zlatá stezka, Březová alej Jilemnice - Mříčná a Alej k Mlýnskému rybníku. Zvítězila pak ta s nejvyšším bodovým ohodnocením," říká koordinátorka ankety Alej roku, Natálie Pivoňka Faltýnová.

V porotě soutěže zasedli patroni ankety Alej roku: geolog a spisovatel Václav Cílek, botanik Václav Větvička, vysokoškolský pedagog Petr Kučera, ředitelka firmy AuditDaně CZ (hlavní partner ankety) Jana Moučková, spisovatelka Marie Hrušková a fotograf Jan Cága.

,,V letošních soutěžních mísí promyšlené záběry ve vysoké technické kvalitě r s nenáročnými dokumentárními záběry mobilních telefonů nebo průměrných automatů. Na jedné straně stojí velká skupina fotografií, kde nominující své aleji vzdávají hold samotnou nominací, případně její kouzlo a krásu popisují v doprovodném textu. Na straně druhé tu jsou úchvatné záběry, které žádná slova nepotřebují. Čaruje se tajemnou mlhou, červánky, prouděním světla, zkoumají se prastaré struktury kůry, odstíny listí, zrcadlení nebo důmyslná kompozice aleje v krajině napříč ročními obdobími," dodává k letošním fotografiím Faltýnová.

,,S ohledem na alarmující úbytek stromů, k němuž dochází ve světě v posledních letech, s nadšením kvitujeme působení spolku Arnika, který pomocí soutěže Alej roku podporuje ochranu a zachování alejí v české krajině. V červnu 2008 jsme si dali závazek chránit životní prostředí a spuštěním projektu Enviromental Vision 2050 jsme zahájili novou cestu k řešení závažných společenských problémů. Protože ekologii věnujeme jako firma velkou pozornost, jsme potěšeni, že jsme se opětovně mohli stát partnerem Aleje roku. Stromořadí se často dostávají do hledáčku objektivů amatérských i profesionálních fotografů, a proto jsme se rozhodli do soutěže darovat fototiskárnu Epson L805, která tiskne fotografie ve vysoké kvalitě, s dlouhou životností a velmi nízkými náklady," uvedla za společnost Epson, partnera fotosoutěže, Ing. Kateřina Bradáčová, Marketing Coordinator CZ & SK.

Alejí roku se díky 1 262 hlasům stala na konci roku 2016 alej Kaštanka, která roste přímo v Hradci Králové. Ta v současné době bojuje o své přežití. Hrozí jí totiž vykácení kvůli rozšiřování železniční tratě. Do ankety bylo nominováno 52 alejí ze všech krajů a o konečném pořadí rozhodlo více než 6 000 hlasů.

,,Stromy pro nás dělají mnohem více, než se na první pohled zdá. Jejich přínos si uvědomíme hlavně tehdy, když procházíme pod klenbami alejí nebo voňavým lesem. Přála bych si, abychom jich v krajině měli stále více a aby nám měly co říci. Stromy samotné se však bránit neumí, což mě přimělo, abychom jim s firmou Audit Daně CZ pomohli cestou z našeho pohledu nejefektivnější, tedy podporou organizace, která se jim věnuje," říká ředitelka generálního partnera ankety Alej roku Ing. Jana Moučková ze společnosti Audit Daně CZ.

Kromě ankety Alej roku 2017 Arnika připravuje pro letošní jaro ještě jednu tradiční akci věnovanou ochraně alejí. Je to IV. ročník mezinárodní konference Aleje 2017 (http://aleje.org/vzdelavaci-akce/136-konference-aleje-2017-obnova-a-udrzba-stromoradi), který se tentokrát uskuteční v Pardubickém kraji.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů