Pátek, 29. března 2024

Ekologická prádelna využívá odpadní teplo a garantuje bezinfekčnost prádla

Představujeme finalisty letošního ročníku www.energyglobe.cz

Ekologická prádelna využívá odpadní teplo a garantuje bezinfekčnost prádla

Předkladatel: BSB Prádelny, s.r.o.

Efektivní využití energie v prádelně je nejen šetrné k životnímu prostředí, ale díky úsporám energií umožňuje provozovateli nabízet své služby za zajímavé ceny. Ekologická prádelna BSB, s.r.o., v Olomouci odebírá elektrickou energii a odpadní teplo z blízké bioplynové stanice, využívá ekologicky odbouratelné prací prostředky a garantuje bezinfekčnost prádla.

Praní prádla pro hotely, restaurace či nemocnice je energeticky náročné a navíc se při něm používá mnoho škodlivých chemikálií. Prádelna BSB, s.r.o., v Olomouci jde na svůj nelehký úkol jinak. Pro své stroje využívá elektřinu z obnovitelného zdroje - z bioplynové stanice - a dále také odpadní teplo z vody, která chladí kogenerační jednotky. Teplo se v prádelně využívá pro předehřívání prací vody a také k sušení prádla v teplovodních sušičkách. Zatímco běžně používané elektrické sušení je energeticky a finančně velmi náročné, teplovodní technologie umožnila velké úspory nákladů na provoz.

Tím ale výčet zdejších ekologických technologií nekončí. Prádelna důsledně používá ekologicky odbouratelné prací prostředky, díky čemuž zásadním způsobem snižuje dopad svého provozu na okolní životní prostředí. Svým zákazníkům přitom může garantovat bezinfekčnost prádla.

Prádelna v Olomouci je dokladem výhodné spolupráce energeticky náročného provozu a technologií pro výrobu elektrické energie a tepla z obnovitelných zdrojů. Prádelna nejen výrazně zvyšuje svou energetickou nezávislost, ale díky využití zelené energie z přilehlé bioplynové stanice také dokáže svým zákazníkům nabídnout atraktivní ceny svých služeb.

V čem je projekt unikátní:

  • V provozu s vysokými energetickými nároky je využívána energie z obnovitelných zdrojů

  • K praní prádla se využívají ekologicky šetrné prací prostředky, prádelna garantuje bezinfekčnost prádla

  • Díky energiím z obnovitelných zdrojů dokáže své služby nabízet za atraktivní ceny

Hlasovat pro tento projekt můžete na www.energyglobe.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů