Středa, 24. dubna 2024

Studentská architektonická soutěž Český ostrovní dům a domy budoucnosti

 Představujeme finalisty letošního ročníku www.energyglobe.cz

Studentská architektonická soutěž Český ostrovní dům a domy budoucnosti

Předkladatel: Český ostrovní dům s.r.o.

Projekt Český ostrovní dům dává studentům prostor zkoumat možnosti soběstačných domů, které se nemusejí spoléhat na obecní nebo městskou infrastrukturu, ale starají se samy o sebe. Tento proces přináší mnoho užitečných poznatků, které jsou aplikovatelné do běžné zástavby. Veškeré aktivity projektu pomáhají šířit nápady vedoucí k šetrnějšímu provozu našich staveb při zachování moderního standardu života.

Ostrovní domy jsou kompletně odpojené od inženýrských sítí, samy si vyrábějí elektrickou energii, teplo nebo vodu. Bydlení šetrné k životnímu prostředí propojuje funkční architekturu s technologiemi a udržitelným využitím přírodních zdrojů. Díky studentům architektury se tento druh výstavby stává reálnou možností blízké budoucnosti a zároveň přináší spoustu poznatků i pro běžnou zástavbu.

Studenti architektury a stavebnictví do soutěže Český ostrovní dům předkládají projekty energeticky soběstačných domů. Jde o takzvané off-grid (ostrovní) stavby, které jsou nezávislé na běžných rozvodných sítích. Aktivit druhého ročníku soutěže se účastnilo až 350 studentů, což z ní dělá největší studentskou soutěž svého druhu v ČR. Nadějné talenty společně se špičkami v oboru na základě návrhů aktuálně pracují na veřejně přístupném prototypu ostrovního rodinného domu, který by měl vzniknout v roce 2018. Samotná tvorba, realizace i provoz domu podpoří vzdělávání studentů i odborníků v oboru.

Projektu Český ostrovní dům se pozoruhodně daří šířit veřejností téma nezávislých staveb a zvětšovat tak počty lidí, kteří o šetrnějším bydlení začínají uvažovat. Díky soutěži vznikají důmyslná řešení, jak postavit plně funkční, soběstačné, pokrokové, pohodlné a přitom krásné domy pro bydlení.

V čem je projekt unikátní:

  • Pomáhá šířit myšlenky budoucnosti šetrného bydlení a energetické soběstačnosti

  • Nadějní studenti a přední odborníci společně staví jedinečný soběstačný dům

  • Veškeré nápady a zjištění jsou volně ke stažení a dalšímu užití či vylepšení

Hlasovat pro tento projekt můžete na www.energyglobe.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů