Čtvrtek, 28. března 2024

Vznikla nová asociace, věnovat se bude akumulaci elektrické energie

Vznikla nová asociace, věnovat se bude akumulaci elektrické energie

Podmínky pro rozvoj elektrické energie z baterií bude prosazovat nově vzniklá asociace pro akumulaci AKU-BAT CZ. Jako vůbec první asociace svého druhu v České republice chce svou činností přispět k vnímání energie z baterií jako plnohodnotného zdroje. Za vznikem asociace výrobců, provozovatelů, dodavatelů, investorů a servisních firem, zabývajících se akumulací energie, stojí nejvýznamnější české firmy v oblasti obnovitelných zdrojů a fotovoltaické energie, společnosti Solar Global, DECCI a Solartec, společně s významnými výrobci bateriových systémů - firmami Siemens, se svým systémem SIESTORAGE, a holandskou společností Alfen. Obě firmy se kromě produkce velkokapacitních úložišť zabývají také jejich integrací do energetické sítě, automatizací přenosových soustav či dobíjecími stanicemi. Asociace vznikla v reakci na současný boom urychlení rozvoje obnovitelných zdrojů energie. Výkonným ředitelem AKU-BAT CZ je Jan Fousek.

,,V době přebytku energie je třeba ji akumulovat pro pozdější využití. A naopak v době nedostatku vyrovnávat rozdíly v energetické soustavě. Díky efektivnímu uskladnění v bateriích nebo jiném způsobu akumulace lze energii operativně využívat," říká Jan Fousek, výkonný ředitel AKU-BAT CZ. Jan Fousek zároveň vede společnost Solar Global Energy a nově byl také zvolen předsedou dozorčí rady Solární asociace, která dlouhodobě prosazuje rozvoj fotovoltaické energie v ČR a podporuje stabilizaci investičního prostředí.

Část zakládajících členů asociace baterií, za společnost DECCI Jan Patřičný, za Solar Global Vítězslav Skopal a za Solartec Jaromír Řehák, jsou zároveň hlavními členy a členy představenstva Solární asociace, což zaručuje, že spolu budou obě asociace úzce spolupracovat. AKU-BAT se však bude věnovat pouze současnému fenoménu ukládání energie, zejména vzhledem k podpoře využití akumulace v chystaném tzv. Zimním energetickém balíčku. Dalšími dvěma zakládajícími členy nové asociace jsou společnosti Siemens a holandský výrobce velkokapacitních baterií Alfen.

,,Uvědomujeme si, že baterie budou v budoucnu hrát významnou roli ve všech elektrizačních soustavách, ve kterých budou dominovat obnovitelné zdroje energie. Proto jsme podpořili vznik asociace AKU-BAT a založili také vlastní entitu Solar Global Storage, která se bude zabývat uskladněním elektrické energie. V červnu letošního roku jsme začali rovněž stavět jedno z prvních velkokapacitních bateriových úložišť energie v zemi," upřesňuje Vítězslav Skopal, jeden ze zakladatelů skupiny Solar Global.

,,Ceny energie z obnovitelných zdrojů klesají, Evropská unie chce rozvoj OZE urychlit, to ale není možné bez vyřešení otázky akumulace elektřiny. Proto jsme se rozhodli reagovat na současný boom založením nové asociace, která bude podporovat větší integraci bateriových systémů do rozvodné sítě a prosazovat podmínky pro rozvoj akumulace energie," dodává vizionář Skopal.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů