Úterý, 19. března 2024

Rada Jihomoravského kraje dnes vyjádřila podporu petici "NE ohrožení pitné vody pro 140 tisíc lidí"

Rada Jihomoravského kraje dnes vyjádřila podporu petici "NE ohrožení pitné vody pro 140 tisíc lidí"

Dne 24.7.2017 byl Jihomoravský kraj informován starostkou Uherského Ostrohu o zaslání petice Obvodnímu báňskému úřadu pro území krajů Jihomoravského a Zlínského. Rada Jihomoravského kraje dnes vyjádřila jednoznačnou podporu této petici.

Jihomoravskému kraji se podařilo stát se účastníkem řízení ve věci stanovení dobývacího prostoru, které vede Obvodní báňský úřad pro území Jihomoravského a Zlínského kraje, díky čemuž tak může lépe hájit své zájmy. ,,Letos v únoru jsme na Obecním úřadě Moravský Písek prezentovali starostům dotčených obcí závěry znaleckého posudku který nechal kraj zpracovat, a z něhož vyplývá, že zde existuje reálné riziko ovlivnění s kvantitativními a kvalitativními dopady na jímací území Bzenec I a Bzenec III. Tento posudek byl doložen také Obvodnímu báňskému úřadu jako jeden z podkladů k vedenému správnímu řízení," uvedl radní pro životní prostředí Miroslav Kubásek.

Vzhledem k vážným obavám z možného negativního vlivu záměru těžby štěrkopísku v lokalitě Uherský Ostroh na významné zdroje podzemní vody v jímacím území Bzenec zajišťující zásobování vodou pro 140 tisíc obyvatel Jihomoravský kraj jasně deklaroval podporu zachování kvality vody v předmětném jímacím území Bzenec. ,,Ochranu tohoto vodního zdroje považuje krajská samospráva za prioritní a významný veřejný zájem, a vyjadřujeme to i podporou této petice," doplnila náměstkyně hejtmana Taťána Malá.

Zdroj: Jihomoravský kraj

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů