Úterý, 19. března 2024

Těžba kalů z lagun v Ostravě by měla začít letos, řekl Brabec

Těžba kalů z lagun v Ostravě by měla začít letos, řekl Brabec

Odtěžování kalů z ropných lagun po chemičce Ostramo v Ostravě, které především zápachem obtěžují obyvatele v okolí desítky let, by mělo začít ještě letos. Na tiskové konferenci v Ostravě to dnes řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Ministerstvo životního prostředí by mělo do dvou týdnů vydat stanovisko k integrovanému povolení, které se této těžby týká. "Pevně věřím, že jsou vytvořeny podmínky k tomu, aby do konce roku se mohlo začít. Je to velmi optimistický, ale myslím, že reálný časový scénář. Další etapa jsou znečištěné zeminy a s tím související vody," řekl ministr.

Laguny jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku. Jejich čištění provázejí od počátku problémy a termín vyčištění se stále posouvá. Smlouva byla podepsána před 21 lety, sanace začala před 13 lety a vytěženo už bylo zhruba 200.000 tun kalů. Pak se ale ukázalo, že v lagunách jsou další desítky tisíc tun odpadu, tedy takzvané nadbilanční kaly, se kterými se nepočítalo. Nyní se začnou těžit, na starosti to bude mít firma AVE CZ, která zakázku vyhrála.

Jak se následně naloží s kontaminovanou zeminou, zatím není rozhodnuto, protože navržené varianty se nelíbily Ostravě ani Moravskoslezskému kraji. "Probíhají diskuse kolem vhodnosti a také finanční náročnosti a realizovatelnosti dvou variant. Jedna z nich je varianta stabilizace a naprosto bezpečného dvojnásobně jištěného uložení zemin na stávajícím místě v takzvaném ekokontejnmentu, druhá varianta je varianta termické desorpce," řekl Brabec.

Zástupci města i kraje už dříve řekli, že řešení musí být komplexní, aby to nezpůsobilo další problém do budoucna a aby se oblast dala využít například pro vybudování průmyslové zóny. "Zpracovává se další posudek, který si vyžádal magistrát města Ostravy, který si ještě přeje porovnat z nějakého dalšího pohledu především budoucí využití toho území, kde by k té likvidaci zemin došlo. Na základě tohoto posudku by se pak mělo rozhodnout," řekl ministr. Třetí fází bude likvidace znečištěných vod.

Vlastimil Vyplel

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů