Úterý, 19. března 2024

Vláda schválila Národní akční plán adaptace na změnu klimatu

Národní akční plán adaptace na změnu klimatu rozpracovává Strategii přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR, schválenou vládou v říjnu 2015. Tento strategický dokument má pomoci Česku vypořádat se například se suchem, povodněmi i ochránit lesy a vodní zdroje. Zvláštní opatření se mají týkat i budov, aby se lépe přizpůsobily klimatickým změnám. NAP adaptace na změnu klimatu vznikl v široké mezirezortní spolupráci při zapojení významných vědeckých institucí a nevládních neziskových organizací.

Vláda schválila Národní akční plán adaptace na změnu klimatu

"Dlouhodobé sucho, přírodní požáry, na druhou stranu povodně a přívalové deště spojené s lokálními povodněmi, to jsou projevy probíhající změny klimatu, které mají svůj dopad na hospodářství, ale i na náš každodenní život. Časy se mění, naštěstí si to uvědomují Češi i tato vláda. Proto přicházíme s Národním akčním plánem adaptace na změnu klimatu se stovkami úkolů a opatření. Jejich realizací bude naše země mnohem méně zranitelná vůči katastrofickým projevům klimatické změny, navíc nám uvedená opatření mimo jiné přinesou mnohé úspory a jistou nezávislost na klasických surovinových a energetických zdrojích. Přizpůsobit se změně klimatu znamená připravit se na povodně, sucho, ale i třeba chránit se proti vlně veder ve městech, šetřit vodou, zlepšit ovzduší nebo chránit půdu, lesy, přírodu. Znamená to zlepšit naše životní prostředí a tak i kvalitu života. Financování opatření bude zajištěno primárně z evropských zdrojů, na některé úkoly budou muset ministerstva najít peníze ve svých rozpočtech v průběhu příštích několika let," říká ministr Richard Brabec.

Akční plán je strukturován podle jednotlivých projevů změny klimatu (dlouhodobé sucho, povodně a přívalové povodně, zvyšování teplot, extrémní meteorologické jevy - vydatné srážky, vlny veder, extrémní vítr - a přírodní požáry), identifikuje klíčové sektory postižené daným projevem změny klimatu a popisuje hlavní dopady, zranitelnost a rizika. Umožňuje tak vnímat adaptaci na změnu klimatu komplexně - tedy v celé šíři problémů, ale také příležitostí, které s sebou tato změna nese. Řada opatření tak má vícenásobné přínosy a přispívá k adaptaci na více projevů změny klimatu.

Akční plán rozpracovává opatření uvedená v Adaptační strategii do konkrétních úkolů, kterým přiřazuje gesci, termíny plnění, relevanci opatření k jednotlivým projevům změny klimatu a zdroje financování. Akční plán obsahuje 33 specifických cílů a 1 průřezový cíl věnovaný vzdělávání, výchově a osvětě. Jednotlivé cíle jsou naplňovány 52 prioritními opatřeními, která jsou následně rozpracována do konkrétních úkolů.

K realizaci integrovaného přístupu k adaptacím lze přistoupit například prostřednictvím ekosystémových, resp. krajinných opatření, či v rámci postupů v plánování (územní plány, územní studie krajiny, pozemkové úpravy, regionální plány rozvoje, apod.), sdílené odpovědnosti za fungování a udržitelné řízení vodních ekosystémů, pochopení a zajištění udržitelného managementu vodního režimu krajiny, uplatnění šetrného hospodaření na zemědělské a lesní půdě apod.

Akční plán stanovuje úkoly pro realizaci na úrovni ústředních orgánů státní správy, případně jimi řízených organizací. V konečném důsledku však bude realizace adaptačních opatření probíhat zejména na lokální a regionální úrovni.

NAP adaptace na změnu klimatu - materiál (PDF, 1 MB)

Příloha 1 (PDF, 604 kB)

Příloha 2 (PDF, 271 kB)

Příloha 3 (PDF, 246 kB)

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů