Pátek, 19. dubna 2024

Výstava Krajinami 1936 - 2016

Výstava Krajinami 1936 - 2016

Více než čtyři desítky snímků fotografů Ferdinanda Bučiny a Tomáše Rasla mohou zájemci od poloviny června zhlédnout na výstavě Krajinami 1936 - 2016 v galerii Thayana na vranovském zámku. Snímky dědy a jeho vnuka ukazují změny krajiny za posledních 80 let i různé přístupy obou fotografů. Výstava bude otevřená od 16. června až do konce září.

,,Mezi vznikem první a poslední vystavené fotografie uběhlo 80 let. Za tu dobu se z krajiny vytratili pracující lidé a hospodářská zvířata. Místo nich tu práci odvádí stroje a po práci se v krajině baví turisté nebo sportovci. Z opečovávané země se stal prostředek k výrobě potravin a scenérie připravená pro oči a zábavu," říkají kurátoři výstavy.

Zatímco Bučina ve třicátých a čtyřicátých letech zachycoval propojení lidí a krajiny Bílých Karpat a Horňácka a jejich každodenní tvrdou práci, na Raslových snímcích člověka nenajdete. Stejně tak ani s láskou obhospodařovanou krajinu minulosti. Místo reportážních fotografií se spíše snaží zprostředkovat emoce. A na rozdíl od dědečkových optimistických fotek, dává přednost dekadenci a stínu místo světla.

Výstava vznikla ve spolupráci Správy Národního parku Podyjí, Národního památkového ústavu - Správy Státního zámku Vranov nad Dyjí. Od června do srpna je otevřena denně od 10 do 17 hodin. V září pouze o víkendech a státních svátcích.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů