Úterý, 23. dubna 2024

Siemens postaví za miliardu dolarů větrnou elektrárnu v Turecku

Siemens postaví za miliardu dolarů větrnou elektrárnu v Turecku

Turecko si vybralo konsorcium pod vedením německé strojírenské společnosti Siemens, aby na jeho území postavilo větrnou elektrárnu v hodnotě jedné miliardy dolarů (asi 22 miliard Kč). Ankara tím zřetelně dala najevo, že hodlá byznys držet odděleně od diplomatických sporů, s nimiž se nyní obě členské země Severoatlantické alianci potýkají. Uvedla to dnes agentura Reuters.

Konsorcium vyhrálo tendr na projekt výstavby elektrárny o výkonu 1000 megawattů a dodávku větrných turbín v soutěži s osmi dalšími subjekty, včetně čínské firmy Ming Yang, německé Enercon a dánské Vestas. Partnery německé společnosti jsou turecké firmy Kalyon a Türkerler. Nabídka konsorcia zněla 3,48 centu za kilowatthodinu.

Elektrárna, která zvýší produkci větrných elektráren v Turecku o 17 procent, má být připojena k síti v roce 2019. Výstavba bude z 35 procent financována z mezinárodních zdrojů, uvedlo konsorcium.

Turecká vláda se snaží německé investory ubezpečit, že jejich podnikání v Turecku není ohroženo. Ministr energetiky Berat Albayrak výsledek tendru označil za "významný přínos bilaterálním vztahům".

Německo patřilo k hlavním vývozním trhům Turecka, loni tam turecké firmy podle údajů Mezinárodního měnového fondu (MMF) dodaly zboží za 14 miliard dolarů. Vzájemné vztahy ale po nezdařeném státním převratu a následným krokům Turecka ochladly. V reakci na červnové zatčení deseti aktivistů včetně německého občana Berlín prohlásil, že zreviduje bilaterální dohody o dodávkách zbraní.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů