Úterý, 19. března 2024

V Brně přibudou nové kontejnery na elektroodpad

V Brně přibudou nové kontejnery na elektroodpad

Brněnské městské části střed, Jehnice a Žabovřesky rozmístí společně s firmou ASEKOL do ulic nové červené kontejnery, tedy nádoby na elektroodpad. Slibují si od toho nejen lepší třídění tohoto druhu odpadu, ale i úsporu, protože za vytříděný elektroodpad neplatí. Dosud tento odpad často končí ve směsném odpadu, u kterého se za likvidaci jedné tuny platí v Česku průměrně 2612 korun, vyplývá z tiskové zprávy Asekolu.

V Žabovřeskách přibude deset kontejnerů, na středu sedm a v okrajových Jehnicích jeden. Městské části očekávají, že se uleví nejen popelnicím na směsný odpad, ale i sběrným dvorům, kam lidé často elektroodpad odvážejí.

Firma Asekol hospodaří jako nezisková a od roku 2005 provozuje systém zpětného odběru elektrozařízení ve všech oblastech včetně například solárních panelů. Smlouvu má uzavřenou s více než 4600 obcemi Česka.

Do kontejnerů patří domácí elektrospotřebiče, jako jsou varné konvice, fény, žehličky, mixéry, klávesnice či mobily. Pokud se objeví na skládce, uvolňují se z nich do půdy nebezpečné látky. Při recyklaci lze využít k dalšímu zpracování například některé kovy. "Jsem ráda, že se naše městská část rozhodla usnadnit lidem sběr drobného elektroodpadu. Ten obsahuje řadu vzácných kovů, jejichž těžba je energeticky velmi náročná a pro přírodu devastující. Sběrem elektroodpadu se uleví jak domácnostem, tak přírodě," řekla místostarostka Brna-střed Jasna Flamiková.

Do kontejneru naopak nepatří například úsporné žárovky, zářivky, televize a počítačové monitory a také velké domácí spotřebiče. V Brně jsou také kontejnery na plasty, sklo a papír. Město zatím nepřistoupilo k plošnému třídění bioodpadu a hledá model, který bude výhodný ekonomicky i ekologicky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů