Úterý, 19. března 2024

O DOTACI NA ZATEPLENÍ VEŘEJNÝCH BUDOV JE MOŽNÉ ŽÁDAT AŽ DO KONCE LISTOPADU

Ještě dva měsíce mohou starostové měst a obcí požádat o dotaci na zateplení, výměnu kotlů či instalaci solárních termických či fotovoltaických systémů u veřejných budov...

 O DOTACI NA ZATEPLENÍ VEŘEJNÝCH BUDOV JE MOŽNÉ ŽÁDAT AŽ DO KONCE LISTOPADU

Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR prodlužují příjem žádostí z evropských zdrojů až do 30. listopadu.

Ke změně přistoupil rezort z toho důvodu, že příprava projektů na rekonstrukci veřejných objektů je často časově i investičně náročná a projekty musí být předloženy ve vysoké technické kvalitě. V případě veřejných budov se totiž mnohdy jedná o větší objekty, se zvláštním režimem nebo s významnou památkovou ochranou.

Prodloužení příjmu žádostí se však nikterak nedotkne již podaných žádostí. Výzva je nesoutěžní, to znamená, že žádosti jsou vyhodnocovány průběžně, tak jak přicházejí prostřednictvím IS KP14+ na Státní fond životního prostředí ČR.

S alokovanými 3 miliardami korun patří 70. výzva z Operačního programu Životního prostředí k dotačním výzvám s nejvyšší m objemem prostředků. Jejím cílem je pomoci vlastníkům veřejných budov, tedy obcím a městům, snížit konečnou spotřebu energie, zejména z neobnovitelných primárních zdrojů energie.

Mezi podporovaná opatření proto patří například zateplení obvodového pláště budovy, výměna a renovace oken a dveří, instalace solárně-termických kolektorů a fotovoltaických systémů či výměna zdroje tepla. Rozsah podporovaných opatření je však mnohem širší a zahrnuje v podstatě všechny rekonstrukce, které sníží energetickou náročnost budovy nebo zlepší kvalitu vnitřního prostředí v objektu.

Dotace může pokrýt až 55 % z celkových způsobilých výdajů, u projektů zaměřených na instalaci nuceného větrání s rekuperací odpadního tepla, a to jak u nových projektů, tak v již zateplených budovách, se může dotace vyšplhat až na 70 %. Z dotace lze přitom financovat jak celkové rekonstrukce, tak i dílčí zateplení. Zažádat o dotaci je tedy možné například na budovy, které již mají vyměněná okna a potřebují zateplit fasádu. Výše dotace se v takovém případě odvíjí od výše dosažených úspor.

Zejména menším obcím či městům navíc nabízí Státní fond životního prostředí ČR zvýhodněnou půjčku, kterou mohou pokrýt zbylé náklady na renovaci budov. Hlavní výhody těchto půjček spočívají především v jejich nízké a fixované úrokové sazbě po celou dobu splácení, která začíná již na 0,45 procenta, ale také například v tom, že předčasné splacení půjčky nebo naopak odložení splátek není svázáno se žádnými dalšími poplatky či sankcemi. Velkou výhodou je i to, že úroková sazba odpovídá roční procentní sazbě nákladů.

Státní fond životního prostředí ČR zaevidoval od vyhlášení 70. výzvy OPŽP již 122 žádostí za necelou půl miliardu korun.

Dokumenty k 70. výzvě
Zvýhodněný úvěr (výzva č. 3/2016)

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů