Úterý, 19. března 2024

O dotaci na využívání dešťové vody zažádalo přes 2300 lidí

O dotaci na využívání dešťové vody zažádalo přes 2300 lidí

O příspěvek na systém pro využívání dešťové vody zažádalo dosud více než 2300 lidí. Uvedl to dnes Státní fond životního prostředí (SFŽP), k němuž se žádosti podávají. V programu Dešťovka, jehož druhé kolo spustilo ministerstvo životního prostředí ve čtvrtek dopoledne, je 240 milionů korun. V prvním kole, kdy se rozdělovalo 110 milionů, stát přijal 2729 žádostí.

Jak uvedla mluvčí SFŽP Lucie Früblingová, k dnešní 15. hodině bylo přijato 2005 žádostí na částku 98 milionů korun. "Dalších 336 žádostí za 15,8 milionu korun je v systému rozpracováno," dodala. Největší zájem je podle ní o příspěvek na systém na využití srážkové vody pro splachování WC a zálivku zahrady. Podle počtu podaných žádostí vedou kraje Středočeský, Jihomoravský a Moravskoslezský.

Dotační program Dešťovka podporuje využívání dešťové vody anebo použité vody ze sprch. Na vybudování systému, který to umožňuje, může domácnost žádat o příspěvek až 105.000 korun podle toho, jaký konkrétní systém zvolí. Nejvýše může dotace uhradit polovinu nákladů. Z celkové částky 240 milionů korun je polovina určena pro suché oblasti.

První kolo Dešťovky vypsalo ministerstvo životního prostředí 29. května. Rozdělovalo 110 milionů korun. Částka se vyčerpala za 28 hodin od spuštění výzvy. SFŽP přijal 2729 žádostí, dalších 3260 jich zůstalo rozpracovaných v systému. Nejvíce lidí mělo zájem o systém na použití dešťové vody jak pro splachování, tak pro zálivku.

Proti prvnímu kolu platí nyní několik změn. Stát například rozšířil počet oblastí, které jsou považovány za suché. Zájemci o dotaci mají také více času na to, aby doložili odborné posudky. Dříve měli lhůtu pět dní, nyní je to 30 dní.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů