Úterý, 19. března 2024

Odborníci řeší, co s přívaly deště i se suchem ve městech

Odborníci řeší, co s přívaly deště i se suchem ve městech

Jak připravit města na střídající se sucha a přívalové deště nebo jak co nejpřesněji předpovědět povodně je mezi tématy konference o městském odvodnění ICUD 2017, která se koná tento týden. Do Prahy na ni přijelo více než 600 specialistů z 45 zemí. Konference potrvá do pátku.

Akce je výjimečná tím, že nad jedním tématem spojuje odborníky z různých oblastí. "Jde o stavební inženýry, hydrology, klimatology, chemiky, ekology, biology, IT odborníky, architekty, urbanisty, ale třeba i sociology a další," uvedl za pořadatele David Stránský, předseda Asociace pro vodu ČR a zároveň vedoucí katedry zdravotního a ekologického inženýrství na Fakultě stavební Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze.

V současné době, kdy se Česko potýká se suchem prostřídaným extrémními, ale krátkodobými srážkami, potřebují podle Stránského česká města zlepšit způsob, jak s dešťovou vodou nakládají. "Snažíme se města do budoucna adaptovat tak, aby voda, která spadne, nebyla odváděna odtokovou sítí rychle pryč, ale byla využita pro rostliny, pro zeleň," řekl ČTK Stránský. Rychlé odvedení vody nejen vyvolává erozi a lokální povodně, ale vede také k vyšším teplotám, protože voda se ve městech neodpařuje a města se přehřívají. "Když vodu zadržíme, dostaneme ji zpátky do ovzduší," dodal Stránský.

Dobrým příkladem nakládání s dešťovou vodou jsou podle něj Kodaň, Malmö nebo centrum Berlína. "Tamní společnosti jsou dále v tom, že dokážou lépe nastavit komunikaci. Je to spolupráce nejen vodohospodářů a městských inženýrů, kteří řeší odvodnění, ale i dopravních inženýrů, developerů, občanů, politiků, urbanistů, architektů a zahradních architektů a dalších lidí," řekl Vojtěch Bareš z ČVUT. Jeho tým vymyslel způsob, jak k měření dešťových srážek využít síť mobilních operátorů. "To by umožnilo výrazně lépe předvídat průtoky v kanalizaci a lépe ji regulovat, aby se nepřehlcovala," uvedl. Z útlumu signálu v síti lze podle něj odvodit intenzitu srážek, a protože je tato síť dostatečně hustá, jsou získaná data dostatečně detailní. Metoda se testuje v Táboře.

Z odpadních vod, které lidé pouštějí do kanalizace, lze zjistit také mnohé o jejich zdraví či stravování. Tyto možnosti představí na konferenci ve čtvrtek australský ekotoxikolog Jochen Mueller z Univerzity v Queenslandu. Jeho práce umožňuje zjistit například užívání konkrétních typů drog v jednotlivých čtvrtích města.

Konference ICUD (International Conference on Urban Drainage) je podle organizátorů nejprestižnější akcí svého druhu na světě. První ročník byl v roce 1978, od té doby se opakuje vždy jednou za tři roky. V Česku je poprvé. Začala v neděli workshopy, dnes navázaly přednášky v Kongresovém centru.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů