Sobota, 20. dubna 2024

Praha zaplatí za sanaci skládky v Chuchli 21 milionů korun

Praha zaplatí za sanaci skládky v Chuchli 21 milionů korun

Hlavní město zaplatí 21,2 milionu korun bez DPH za sanaci skládky, která zasahuje na území Velké Chuchle a Slivence. Cenu nabídla ve výběrovém řízení společnost Cetus Plus, kterou dnes vybrali jako dodavatele pražští radní. V budoucnu na místě skládky vznikne oddechová zóna pro rekreaci.

"Jde o první etapu revitalizace, na kterou město dostalo dotaci z operačního programu Životního prostředí. Pro další etapu je nutné vypořádat majetkové poměry na skládce," uvedla radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice).

Společnost v areálu provede terénní úpravy, rekonstrukci silnice a železobetonové zdi. Projekt dále počítá s úpravou zeleně a s vytvořením žlabu pro odvádění dešťové vody, který skládce chybí.

Původně byla skládka v horní části svahu v jámových lomech, kde se těžil vápenec a dolomit. Později se rozrostla na volný terén, na rozlohu asi 15 hektarů. V roce 1986 bylo skládkování ukončeno a v následujících dvou letech byl svah stabilizován kotvenou stěnou a povrch skládky byl zakryt vrstvou zeminy, která však byla nedostatečná.

Po dokončení rekultivace město plánuje na vrcholu skládky vybudovat areál, kde budou hřiště, psí louka, fitness louka s přírodními cvičebními prvky, dráha na cyklotrial a malý venkovní amfiteátr. V jižní části areálu by mohla být rozhledna.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů