Středa, 24. dubna 2024

hl.m. PRAHA: Město obnovuje staré sady, trávu spásají ovce

hl.m. PRAHA: Město obnovuje staré sady, trávu spásají ovce

Obnova desetihektarového sadu Třešňovka trvala rok a půl. Nyní je zde 1700 stromů, z toho 420 nových vysokokmenů třešní, které nahradily vyvrácené nebo rozpadlé staré stromy. Převážně byly použité staré odrůdy pěstované za první republiky, například libějovická, germersdorfská, karešova třešeň nebo kaštanka.

Tři stovky starých torz třesní město v sadu ponechalo jako biotop pro mnoho druhů hmyzu, který je vázaný na mrtvé dřevo. ,,Je tu široké spektrum bezobratlých, brouků, ploštic, blanokřídlých," doplnil magistrátní specialista péče o chráněná území Jiří Rom.

Místo také vyčistili od odpadků po bezdomovcích. ,,Byla to úplně zarostlá oblast, kde se nedalo projít. Všude byly skládky, odpadky, mezi tím bezdomovci, vypadalo to nevábně a neutěšeně," řekla radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Město ze sadu odvezlo 100 tun odpadků.


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů