Středa, 24. dubna 2024

Areál bývalé plynárny v Karlových Varech se zbaví kontaminace

Areál bývalé plynárny v Karlových Varech se zbaví kontaminace

Areál bývalé plynárny v Karlových Varech - Tuhnicích se zbaví staré ekologické zátěže. Práce za 180 milionů korun, které potrvají sedm let, uhradí stát. Kontaminace v rozsáhlém areálu společnosti innogy vznikla jako důsledek někdejší výroby svítiplynu, řekl dnes při oficiálním zahájení projektu generální ředitel innogy Tomáš Varcop.

Závazek státu, že uhradí likvidaci ekologických zátěží, vznikl při privatizaci plynárenství v roce 2002. Podle Moniky Zbořilové z ministerstva financí bude dekontaminace v Karlových Varech patřit v Česku k těm větším.

"Půjde o odtěžení kontaminované zeminy a dehtových vod. Tady se od roku 1867 vyráběl svítiplyn a tehdejší technologie neměly takovou účinnost jako v posledních letech a máme z toho toto dědictví," uvedl Pavel Káčer, ředitel společnosti GridServices, která je dceřinou firmou innogy.

Dlouhá doba dekontaminace je daná hlavní tím, že mezi jednotlivými kroky bude nutný dlouhodobý monitoring. Samotná dekontaminace tak má skončit za pět let, ale ještě další dva roky musí být areál pečlivě sledován. Celkem se z areálu vytěží asi 18.000 tun zeminy.

V Karlových Varech jde v posledních letech o druhou rozsáhlou dekontaminaci území. Před několika lety se odehrála rozsahem ještě větší likvidace ekologické zátěže v přilehlém areálu dolního nádraží.

Přes ulici od areálu innogy je další industriální území, a to bývalá vodárna, která patří městu. Podle náměstka karlovarského primátora Čestmíra Bruštíka (nez.) hledá město investora, který by zanedbané stavby dokázal oživit. Měl by být ale natolik silný, aby možná stamilionové investice do vodárny byl schopen zaplatit, řekl dnes náměstek ČTK.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů