Pátek, 29. března 2024

Jak se žije v domě, který si vyrábí a skladuje vlastní energii? Levně a s dobrým pocitem

 Na okraji Plzně stojí rodinný dům, který každého zaujme už na první pohled...

Jak se žije v domě, který si vyrábí a skladuje vlastní energii? Levně a s dobrým pocitem

Téměř celou jeho střechu totiž pokrývají solární panely. Co ale není na první pohled vidět, je baterie EnergyCloud, do které se veškerá energie získaná ze slunce ukládá pro pozdější využití. Díky tomu je dům do velké míry energeticky soběstačný a jeho obyvatelé ušetří asi 80 % výdajů na energie.

Pan Vydra je už od studií nadšenec do získávání energie z obnovitelných zdrojů. V oblasti instalace fotovoltaických panelů i dlouhá léta pracoval a je jeden z prvních průkopníků využití solární energie v republice. Podle toho vypadá i jeho dům, kde žije s tříčlennou rodinou. Téměř každý centimetr plochy vystavené slunečnímu záření je pokrytý solárními panely. ,,První část mojí malé elektrárny jsem si pořídil už před pěti lety, tehdy ještě šlo o docela drahou záležitost, celá instalace stála více než milion. Další část už byla výrazně levnější, dnes stojí běžný panel okolo 4 000 Kč," vypráví pan Vydra.

Ve slunečných dnech ale panely vyráběly tolik energie, že ji rodina nestačila spotřebovat, jindy bylo kvůli počasí potřeba spolehnout se na energii ze sítě. Proto se pan Vydra rozhodl, že bude s energií hospodařit efektivněji. Jako jeden z prvních nadšenců v republice si domů pořídil takzvanou domácí baterii, do které lze vyrobenou energie uložit pro pozdější využití. ,,Díky skladování energie může dům fungovat téměř soběstačně, a to bez ohledu na počasí. Na elektřinu běží topení, chlazení, veškeré spotřebiče i bazénové hospodářství. Navíc působím v oblasti IT a doma mám nonstop spuštěno několik serverů," popisuje využití sluneční energie Tomáš Vydra. Baterie ho vyšla na necelých 300 000 Kč, polovinu lze ale uhradit z dotací na zelené bydlení. Díky výrobě a skladování energie ze slunce se rodině daří snížit náklady na energie asi o 80 % (roční spotřeba domu je přitom 15 000 kWh).

Domácí baterie neslouží jen na ukládání energie z obnovitelných zdrojů, může se v ní skladovat energie ze sítě odebraná v době nižšího tarifu. Baterie plná energie navíc slouží jako záložní zdroj pro případ výpadku sítě. ,,Když vypadne elektřina, například při nějaké bouři nebo kvůli údržbě sítě, jsem jediný v okolí, kdo svítí. Sousedům, kteří se mě ptali, jak je to možné, jsem rád princip skladování energie vysvětlil," říká pan Vydra.

Rodina pana Vydry je odhodlána dále pokračovat v cestě za úplnou nezávislostí na fosilních palivech, a to jak v bydlení, tak v dopravě. V plánu je navýšení kapacity baterie a vzhledem k poloze domu i pořízení malého větrníku, který bude energii získávat z větru. Pan Vydra se také těší, až si pořídí elektromobil. Ten může nabíjet také z baterie, takže bude jezdit na obnovitelné zdroje. ,,Úspory na energiích jsou skvělé, nejvíc se mi ale na našem stylu bydlení líbí, že žijeme v souladu s udržitelným rozvojem naší planety, a neničíme jí pro budoucí generace. Pak člověk nemá ani výčitky, když zapomene zhasnout v koupelně, svítí nám tam totiž vlastně slunce, a to se jen tak neunaví," uzavírá Tomáš Vydra.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů