Pátek, 29. března 2024

Ornitologové začali hlídat místa, kde našli dva otrávené orly

Ornitologové začali hlídat místa, kde našli dva otrávené orly

Ornitologové začali hlídat místa, kde letos našli dva otrávené orly královské. Do lokalit, kde traviči zabíjeli, se bude nyní pravidelně vydávat psovodka s retrívrem vycvičeným na hledání otrávených nástrah. ČTK to dnes sdělil ředitel České společnosti ornitologické (ČSO) Zdeněk Vermouzek. Ornitologové letos zaznamenali v Česku 11 párů orlů královských, přičemž pět párů úspěšně vyvedlo deset mláďat. Polovina z nich pak dostala satelitní vysílačky, díky kterým budou ornitologové sledovat jejich další osud.

Vermouzek upozornil na to, že život orlích mláďat ohrožují vedle nestabilních hnízd, ze kterých mohou vypadnout, nově i traviči. Jen od ledna do dubna se našlo 18 otrávených dravců, většinou extrémně vzácných a ohrožených druhů, včetně dvou orlů královských.

"Letos jsme poprvé zaznamenali vedle jiných otrávených ptačích druhů i orla královského. Otrava hned dvou jedinců tak vzácného druhu, jako je orel královský, jen dokazuje, jak je tento nebezpečný a nezákonný fenomén - pokládání otrávených nástrah - rozšířený," uvedl Vermouzek.

Češi po vzoru Maďarska proto už před časem zahájili výcvik psa, který dokáže najít v terénu návnady i otrávené ptáky, a to i v hustém křoví nebo zaorané pod zem. Psovodka Klára Hlubocká už na jaře uvedla, že pes bude vycvičený tak, aby byl připraven na "podzimní travičskou sezonu".

Podle Hlubocké je největším nebezpečím výcviku to, aby se pes nedotkl návnady. Traviči podle ČOS často používají zakázaný jed karbofuran, jehož otravou se zvířata ve velkých křečích při vědomí udusí. Používání i skladování této látky je v Evropě od roku 2008 zakázáno.

Hnízdění orlů královských v Česku poprvé zaznamenali ornitologové v roce 1998. Na stavbě hnízda začínají orli pracovat v listopadu, koncem března pak samice snáší obvykle dvě až tři vejce. Z nich se začátkem května líhnou mláďata, která pak hnízdo opouští na konci července.

"Orli královští si svá hnízda staví často na vršcích stromů nebo vyčnívajících větvích, a proto není neobvyklé, že se stavba při nepřízni počasí zbortí. Mláďata ale překvapivě často pád přežijí a je pak možné je vysadit na prázdné hnízdo v blízkém okolí, kde si je rodiče najdou, nebo je adoptovat do jiné orlí rodiny," uvedl David Horal z ČSO. Podle něj se ornitologové proto snaží hnízda při jejich kontrole zpevnit. Ne vždy to ale lze. Pád z jednoho orlího hnízda tak letos nepřežila tři mláďata.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů