Pátek, 26. dubna 2024

Projekt největší srbské větrné farmy získá úvěr od EBRD a IFC

Projekt největší srbské větrné farmy získá úvěr od EBRD a IFC

Projekt výstavby největší větrné farmy v Srbsku získá 215 milionů eur (5,54 miliardy Kč) ve formě syndikovaného úvěru od Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) a Mezinárodní finanční korporace (IFC). Informovala o tom dnes agentura Reuters.
Větrná farma o výkonu 158 megawattů má být vybudována za 300 milionů eur zhruba 50 kilometrů severovýchodně od Bělehradu. Jejích 57 turbín pokryje spotřebu 113.000 domácností. K síti by měly být připojeny v první polovině roku 2019.

Finanční prostředky získá společnost Vetroelektrane Balkana, kterou vlastní firma Tesla Wind. Ta je společným podnikem firem Masdar se sídlem v Abú Zabí a Cibuk Wind Holding, což je pobočka americké Continental Wind Partners.

Srbsko se snaží snižovat emise kysličníku uhličitého a v příštích letech plánuje vybudovat několik větrných farem. V současné době 70 procent vyrobené elektrické energie pochází ze spalování uhlí, zbývajících 30 procent připadá na hydroelektrárny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů