Pátek, 29. března 2024

Expert na život hmyzu Jan Žďárek převzal cenu RVVI

Expert na život hmyzu Jan Žďárek převzal cenu RVVI

Profesor Jan Žďárek v Hrzánském paláci v Praze obdržel prestižní Cenu předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace Pavla Bělobrádka za popularizaci vědy. Pocta je spojená s částkou 350 tisíc korun, kterou chce Žďárek věnovat na vydání své nové publikace o životě hmyzu.

,,Pamatuju si na svou první knížku, kterou jsem chtěl nazvat Neobvyklá setkání s hmyzem, ale nakladatel mě přesvědčil, že hmyzu se lidé štítí. Doufám, že jsem čtenáře nakonec přesvědčil, že hmyz není ošklivý, jak si myslí. Naopak, zkoumat hmyz je fascinující, dobrodužná disciplína," uvedl profesor a zmínil jeden z příkladů tohoto zázračného světa - kopulaci ploštice, která trvá dvacet čtyři hodin.

Profesor Žďárek přijímá gratulace vedení Akademie věd: místopředsedy Zdeňka Havlase a předsedkyně Evy Zažímalové

Ždárka přitom k hmyzu přivedla vlastně náhoda. Svou magisterskou práci věnoval osminohým pavoukům a vážně se zajímal o ornitologii. ,,Po absolutoriu jsem zjistil, že ,,pavoukologa" nikde nepotřebují, a tak jsem vzal "za vděk" prací v tehdy začínajícím Entomologickém ústavu a pak jsem přešel do Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, takže abych se přiznal, hmyzem jsem se začal profesionálně zabývat z nouze, ale dnes nelituji," řekl v jedné diskuzi.

Jan Žďárek nakonec život zasvětil právě výzkumu fyziologie a chování hmyzu. Působil na univerzitách v USA a s dalšími experty zkoumal v Africe mouchu tse-tse. Svůj výzkum popularizuje v úspěšných knihách Neobvyklá setkání, Hmyzí rodiny a státy a dalších.

Slavnostní přípitek s předsedou Rady pro výzkum, vývoj a inovace Pavlem Bělobrádkem

Připravil: Jan Martinek, Odbor mediální komunikace AV ČR
Foto: Pavlína Jáchimová, Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR>
Reportáž: Studio OAT

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů