Úterý, 19. března 2024

Jihomoravský kraj zahájil podrobné měření znečištění ovzduší na Brněnsku

Jihomoravský kraj realizuje ve spolupráci s Českým hydrometeorologickým ústavem v pořadí již třetí měřící kampaň kvality ovzduší v malých sídlech kraje. Dne 23. října bylo zahájeno měsíční sledování znečištění ovzduší na Brněnsku a to v obcích Ostopovice a Moravany.

Jihomoravský kraj zahájil podrobné měření znečištění ovzduší na Brněnsku

O záměru provést v pořadí již třetí měřící kampaň kvality ovzduší ve vybraných obcích Jihomoravského kraje spojené s osvětovou kampaní schválila krajská rada na svém zasedání dne 14. září, která zároveň již schválila výběr dodavatele této veřejné zakázky malého rozsahu - Český hydrometeorologický ústav.

Předmětem plnění veřejné zakázky je provedení měřicí kampaně kvality ovzduší v souhrnné délce 28 dní s cílem zjištění koncentrací environmentálních polutantů v ovzduší ve vybraných lokalitách na území Jihomoravského kraje (okres Brno - venkov - obec Ostopovice a Moravany). Měřenými látkami budou na prachové částice velikosti PM10, PM2,5, polyaromatický uhlovodík benzo[a]pyren a oxidy dusíku. Tyto znečišťující látky, vznikají při spalování tuhých i kapalných paliv a mají významný negativní vliv na životní prostředí (zápach, snížení viditelnosti, poškozování prostředí atd.) a především na kvalitu života a lidské zdraví, tyto látky jsou karcinogenní a jsou příčinou mnoha úmrtí a nemocí (např. zánětů dýchacích cest, rakoviny, srdečních onemocnění atd.).

Cílem projektu je objektivně poskytovat veřejnosti aktuální informace o kvalitě ovzduší mimo stávající státní síť imisního monitoringu. "Kvalita ovzduší je veřejným zájmem Jihomoravského kraje, který je i přes prokazatelná zlepšení v uplynulých letech velmi citlivě vnímán veřejností. V průběhu uplynulých let dochází v případě vytápění domácností k přechodu k méně ušlechtilým palivům, což vede k nárůstu emisí znečišťujících látek z vytápění domácností. Ty jsou pak v kombinaci se zhoršenými rozptylovými podmínkami v zimním období skutečnými viníky špatné kvality ovzduší v malých sídlech našeho kraje, jak ukázaly měřící kampaně v uplynulých dvou letech v obcích Chudčice, Prace, Babice u Rosic, Jinačovice a Velké Pavlovice. Věřím, že tato měřící kampaň přispěje k lepší identifikaci skutečných příčin kvality ovzduší tentokrát v obcích Moravany a Ostopovice." uvedl Miroslav Kubásek, radní pro životní prostředí.

,,Měřicí kampaň je plánována tak, aby reprezentovala zejména topnou sezónu a mohl tak být posouzen vliv lokálních topenišť na kvalitu ovzduší ve vybraných obcích Jihomoravského kraje. Na základě mobilních měření přímo v malých sídlech Jihomoravského kraje, při použití nejnovějších měřicích metod a přístrojové techniky vyhovující požadavkům evropské legislativy, se tak získají unikátní informace. Současně budou provedeny další chemické analýzy odebraných prachových částic a analýzu prachových částic pomocí elektronového mikroskopu." doplnil Miroslav Kubásek.

Výsledky tohoto měření budou sloužit také jako podklad pro dotační program na podporu výměny stávajících spalovacích zařízení na pevná paliva v domácnostech kraje (Dotační program na výměnu kotlů "Snížení emisí z lokálního vytápění domácností v Jihomoravském kraji" Operačního programu Životní prostředí).

Jihomoravský kraj bude tato měřící kampaň stát necelých 337 tisíc korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů