Úterý, 19. března 2024

Zoologické zahrady pomáhají chránit přírodu po celém světě

Zoologické zahrady pomáhají chránit přírodu po celém světě

Moderní zoologické zahrady se nezaměřují jen na chov ohrožených druhů zvířat ve svých zařízeních, zapojují se i do záchranných projektů působících přímo v místě výskytu daného druhu. Řada českých zoo v tomto směru úzce spolupracuje s Českou koalicí pro ochranu biodiverzity, která vydala brožuru představující vybrané mezinárodní projekty.

Česká koalice pro ochranu biodiverzity (CCBC - Czech Coalition for Biodiversity Conservation) je platformou organizací a jednotlivců, jež jsou nositeli projektů působících nejen v České republice, ale zejména v Africe, Asii a Střední Americe. Jsou to projekty, které již řadu let působí na poli rozvojové pomoci a udržitelného rozvoje (United Vision, myELEN, Veterináři bez hranic, Kedjom-Keku, Maendelo, Green Books, Kola pro Afriku) a ochrany biodiverzity (Faunus, The Kukang Rescue Program, Lestari, Mořské želvy, Pesisir Balikpapan, Save-Elephants a Talarak). V současnosti přispívá k tvorbě, ochraně a rozvoji drobného podnikání, ochraně lidských práv a sociálních hodnot, zvyšování životního standardu a ochraně zvířat a životního prostředí.

Pro českou a i zahraniční veřejnost Česká koalice pro ochranu biodiverzity připravila brožuru o projektech CCBC, která je v elektronické podobě na https://view.publitas.com/ccbc-2/brozura/page/1.


Ředitelka Nadačního fondu CCBC Kristýna Nováková o ní říká: ,,Brožura obsahuje popis projektů, přínos k ochraně biodiverzity, obrazovou dokumentaci a získané vědecké poznatky. Měla by zajistit komplexní informovanost odborné i široké veřejnosti v ČR a v zahraničí o zapojení zoologických zahrad do projektů na ochranu biodiverzity v zemích, které jsme si zvykli nazývat rozvojovými."

Česká koalice pro ochranu biodiverzity velmi úzce spolupracuje se zoologickými zahradami po celé ČR (Zoo Liberec, Zoo Ostrava, Zoo Olomouc, Zoo Hluboká, Zoo Hodonín, Zoopark Chomutov, Zoo Děčín a Zoo Ústí nad Labem). Jednou z nezastupitelných úloh zoologických zahrad je jejich zapojení do ochrany přírody v místech, odkud divoká zvířata pocházejí. Jedná se o tzv. ochranu přírody in situ. Ta by nemohla být úspěšná, pokud by se zaměřila pouze na ochranu jednotlivých zvířecích druhů a nezohlednila širší problematiku daného území, včetně komunit lidí, kteří zde žijí. Moderní zoologické zahrady proto stále hledají nové cesty, jak ve spolupráci s dalšími institucemi, organizacemi a jednotlivci co nejefektivněji sdílet zdroje, zkušenosti a dovednosti v zájmu zachování křehké a stále mizející světové biodiverzit.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů