Pátek, 29. března 2024

Přelomové rozhodnutí europoslanců: Glyfosát má během pěti let úplně zmizet z evropského trhu

Přelomové rozhodnutí europoslanců: Glyfosát má během pěti let úplně zmizet z evropského trhu

Evropský parlament ve Štrasburku schválil usnesení českého europoslance Pavla Poce (ČSSD), které odmítá obnovení licence pro nebezpečný glyfosát. Výbor pro životní prostředí a veřejné zdraví (ENVI) už minulý týden podpořil Pocovu námitku k tomuto návrhu. Dnes jí dal zelenou celý Parlament.

Nejpoužívanější herbicid na světě známý především jako produkt Roundup společnosti Monsanto je podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC) a Světové zdravotnické organizace (WHO) potenciálně karcinogenní. O jeho používání se od roku 2015 rozhoduje i v rámci EU.

Původní návrh na patnáctileté obnovení licence se setkal s vlnou kritiky, oficiální námitkou Evropského Parlamentu i nesouhlasem některých členských států. Nyní je na stole návrh na prodloužení licence o deset let a lhůta, v rámci které je potřeba rozhodnout se krátí - je to totiž už 15. prosince tohoto roku. Parlament proto musel stihnout odhlasovat svou pozici v mimořádně krátkém čase. Přesto se podařilo prosadit velmi silné usnesení, které je jasným signálem pro Komisi i členské státy. ,,V Parlamentu jsme vyhráli důležitý boj proti nadnárodním zájmům, boj o zdraví nás všech a o naše životní prostředí. Je to historické rozhodnutí, které reflektovalo výzvy občanů a ukázalo, že Evropský parlament je opravdu demokratickou institucí schopnou najít kompromis." Pocova námitka reaguje na Evropskou občanskou iniciativu požadující "Zákaz glyfosátu a ochranu lidí a životního prostředí před toxickými pesticidy," pod kterou se podepsalo už více než 1,3 milionu Evropanů. ,,Už to samo o sobě by měl být pro Komisi důvod celou záležitost znovu a důkladně prošetřit a navrhnout takový text, který by měl u členských států šanci získat kvalifikovanou většinu.", doplňuje Poc.

Parlament požaduje okamžitý zákaz neprofesionálního používání glyfosátu a zákaz používání na veřejných prostranstvích, například v parcích, zahradách nebo hřištích. Zdůrazňuje také zákaz používání glyfosátu před sklizní. Ze zemědělského sektoru by pak měl postupně zmizet během pěti let a nová licence by mu už neměla být v budoucnu udělena. Zástupci členských států ale dnes rozhodování o osudu glyfosátu odložili na neurčito.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů