Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kontroly: 40 procent školních tříd je málo větraných

Kontroly: 40 procent školních tříd je málo větraných

Téměř 40 procent školních tříd je málo větraných a mají ve vzduchu vyšší hodnoty oxidu uhličitého. Vyplývá to z kontrol hygieniků v 32 třídách základních škol v prvním pololetí letošního roku. V kontrolách tříd hygienici pokračují i na podzim, informovala dnes Hygienická stanice Hlavního města Prahy.

Ukazatelem kvality vzduchu ve třídách je koncentrace oxidu uhličitého, který člověk vydechuje, na milion molekul vzduchu (ppm). Limit pro vnitřní prostory ve vyhlášce o technických požadavcích na stavby je stanovený na 1500 ppm. "Jeho vyšší množství může způsobit bolesti hlavy, závratě a únavu," uvedl ředitel hygienické stanice Jan Jarolímek.

Optimální už nejsou hodnoty přes 1200 ppm. Ty překročilo 20 procent měření ve školních třídách, dalších 19,5 procenta mělo nad 1500 ppm. V několika třídách hodnoty překročily 2000 ppm, po krátkém vyvětrání ukazatel klesl na polovinu. Pětiminutové větrání sníží hodnoty asi o 500 ppm.

Hygienici proto doporučují větrat krátce, ale často. Ve školách například o každé přestávce. Pro kvalitní vzduch je důležité vnitřní prostory nepřetápět, optimální je 20 až 22 stupňů Celsia. Hygienici zjišťovali i teplotu vzduchu a kapacitu prostoru, až na jediný případ byl prostor pro počet žáků dostatečně velký.

"Po zateplení školního objektu je potřeba větrat daleko častější. Poměrně dokonalá těsnost oken snižující náklady na energie totiž na druhé straně omezuje potřebnou cirkulaci vzduchu mezi prostředím venku a uzavřenými interiéry školních budov," dodal Jarolímek.

V hlavním městě je podle magistrátních stránek zhruba stovka středních škol, téměř tři stovky základních škol a více než 260 mateřských škol.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů