Úterý, 19. března 2024

Obce, školy a úřady ušetří statisíce. S energetickými úsporami jim pomohou dotace

 Zateplení budov, výměna oken a další technická opatření ušetří peníze obcím a úřadům...

Obce, školy a úřady ušetří statisíce. S energetickými úsporami jim pomohou dotace

Za energie nebudou platit tolik jako dříve a budovy v jejich správě dostanou nové fasády. Ministerstvo životního prostředí schválilo podporu 47 projektům z Operačního programu Životní prostředí ve výši 139 milionů korun.

Peníze z Evropské unie tak pomohou například ve Svitavách, kde díky projektu ušetří energii při provozu plaveckého bazénu. V Ivančicích zateplí Středisko volného času (dotace 12,6 milionu korun), v Českých Budějovicích střední školu (10,7 milionu) a například v Židněvsi budovu obecního úřadu (106 tisíc korun).

Dotace míří do všech koutů České republiky, kde podporují snížení energetické náročnosti zejména u veřejných budov. Mezi objekty, které v následujících letech budou opraveny či vylepšeny, patří nejčastěji školská zařízení, budovy úřadů, ale najdete mezi nimi i faru nebo sokolovnu. Jejich provozovatelé po dokončení projektu mohou počítat s tím, že za energie ušetří desítky až stovky tisíc korun.

Hned s několika projekty uspěla hanácká obec Čechy pod Kosířem, pracovat se bude na budovách mateřské a základní školy. ,,Uděláme fasádu, zateplíme strop. Okna a dveře už jsme vyměnili dříve," říká starosta obce Milan Kiebel. Od investiční akce si slibuje, že obec ušetří na výdajích za energii. ,,Také to bude hezčí na pohled. Nainstalujeme i rekuperační jednotky, které budou prostory dobře a šetrně větrat, takže dětem se bude lépe dýchat," upřesňuje. Současně se chystá i výměna inženýrských sítí včetně topení, která ovšem není součástí žádosti o podporu. Celkově získala obec příspěvek od Unie přes dva miliony korun.

Energetických úspor veřejných budov se týká i aktuálně vypsaná výzva číslo 61. Podporuje výstavbu nových veřejných budov v pasivním energetickém standardu. Cílem je větší rozšíření a propagace takové výstavby, a to především v rámci státní správy a veřejné samosprávy. Žádosti je možné podávat do konce října 2019.

Ministerstvo životního prostředí ale neschvalovalo pouze projekty pro energetické úspory. Finanční podporu z EU fondů získaly obce i na zvýšení kapacity čistíren odpadních vod, peníze půjdou i na revitalizaci vodních toků nebo na inventarizaci kontaminovaných míst v České republice.

Seznam schválených projektů

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů