Čtvrtek, 28. března 2024

Popelnice nahradí v Lovosicích podzemní kontejnery

Popelnice nahradí v Lovosicích podzemní kontejnery

Město Lovosice buduje podzemní kontejnery. V ulicích totiž v posledních letech výrazně vzrostl počet nádob na tříděný odpad, což na některých místech komplikuje průjezd. Prvních osm podzemních popelnic nyní město nechává postupně instalovat. Náklady jsou 5,2 milionu korun včetně DPH. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Ivana Kocánková.

Město vybíralo lokality pro první podzemní kontejnery podle prostoru na ulici. "Podzemní kontejnery umožňují zvýšit kapacitu sběrných míst, a tím uspokojit poptávku všude, kde to dnes ještě není možné," uvedla mluvčí.

Celkem zmizí z povrchu 82 klasických popelnic o celkové kapacitě 90 metrů krychlových. Nahrazeny budou 37 podzemními kontejnery o celkovém objemu 185 metrů krychlových.

Podzemní nádoby především ušetří prostor na ulici, kde zůstane místo kontejneru jen box o velikosti odpadkového koše. "Ten slouží jako plnicí otvor a je konstruován tak, že se do něj dá odpad jen vhazovat, tím pádem brání nejrůznějším 'sběratelům' v tom, aby se ve smetí přehrabovali a vyhazovali jej ven," uvedla Kocánková. Odpadá také možnost převržení kontejneru i s obsahem. "Pod zemí pak zůstane i hlasitý třesk tříděného skla a v neposlední řadě i zápach," dodala mluvčí.

Hasiči by měli mít díky podzemním kontejnerům méně výjezdů ke kouři z popelnic. Z protipožárních zkoušek totiž vyplývá, že je velmi obtížné zapálit obsah podzemního kontejneru, kde se oheň ve své podstatě zadusí, jelikož nemá přístup vzduchu.

Podzemní kontejnery mají podle radnice přispět ke zvýšení kvality životního prostředí ve městě. Na investici poskytlo dotaci městu ministerstvo životního prostředí, a to ve výši 85 procent nákladů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů