Úterý, 19. března 2024

Děti se učí, jak připravit město na častější výskyt extrémních klimatických jevů.

 Jak připravit město na častější výskyt extrémních klimatických jevů? S tímto úkolem se snaží vypořádat žáci mateřských, základních a středních škol v Praze a Středočeském kraji.

Děti se učí, jak připravit město na častější výskyt extrémních klimatických jevů.

O tom, že se množí extrémní klimatické jevy, dnes už není pochyb. Výkyvy počasí v podobě přívalových dešťů, extrémního sucha, prudkých bouří, holomrazů a podobných jevů si vybavíme asi všichni. Vědecké prognózy praví, že právě jejich četnost se bude zvyšovat. Bez ohledu na skutečnost, do jaké míry se na nich člověk podílí, je nejvyšší čas začít se připravovat na situace, které mohou nejrůznějším způsobem omezit či ohrozit chod našich měst.

Složité téma klimatické změny, jejích příčin a důsledků zpracovali pracovníci pražského Ekocentra Koniklec a představí jej žákům základních a středních škol formou simulační deskové hry, dětem z mateřských škol formou interaktivního loutkového divadélka.

V rámci programu pro střední školy žáci nejprve pracují s fiktivní FCB časovou osou nečekaných událostí, které zasáhly město. Spolu s lektorem potom diskutují o možných hrozbách, které přinášejí změny klimatu, jejich příčinách a možné prevenci a ochraně města. V rámci deskové hry si žáci vyzkoušejí vybudovat vlastní město, které je následně vystaveno nečekaným událostem. Na základě živých zkušeností ze simulační hry žáci vymýšlejí konkrétní adaptační opatření, která lze v jejich městě zavést pro zmírnění negativních vlivů změn klimatu. Program probíhá na středních školách v Praze a některých městech Středočeského kraje (Neratovice, Mělník, Beroun, Říčany, Kralupy)

Pro žáky 2. stupně základních škol je připraven projekt Stavitelé města II. Projekt je také zahájen simulační deskovou hrou, ve které si žáci vyzkoušejí, jaké dopady mohou mít negativní projevy změny klimatu na město, a jak je možné město před klimatickými hrozbami chránit (adaptovat jej). Poté získají znalosti v problematice klimatické změny, jejích příčin, důsledků a řešení. Dozvědí se, že klimatickou změnu již nestačí jen zmírňovat, ale je třeba se jí přizpůsobit. V následujících badatelských aktivitách pak žáci poznají, jak je okolí jejich školy schopné odolávat negativním klimatickým jevům a navrhnou vhodná adaptační opatření, která poté prezentují zástupcům veřejné správy na MHMP.

Program ,,Stavitelé města I", který je určen pro žáky I. stupně základních škol a ve školním roce 2017/2018 bude probíhat pouze na území hlavního města Prahy, rovněž pracuje s deskovou simulační hrou. Žáci se vydávají do terénu a navrhují konkrétní opatření pro jejich městskou část. Své nápady následně zpracují do podoby plakátu. Všechny zúčastněné třídy se také zúčastní soutěže. Plakáty žáků budou zaslány hodnotící komisi na MHMP a 3 nejvydařenější návrhy budou díky podpoře MHMP odměněny částkou 10 000 Kč, určenou na realizaci některého adaptačního opatření buď na pozemku školy, nebo přímo ve veřejném prostoru okolí školy po dohodě s městskou částí, ke které náleží.

Ekocentrum Koniklec myslelo i na nejmladší děti - žáky mateřských škol. Pro ty je připraven program ,,Žilo, bylo jedno město". Děti společně s maňáskem Chytrého prince budou formou interaktivního divadélka pomáhat a radit městu, které netrápí drak, ale sužují jej různé klimatické problémy (sucho, povodně, přívalové deště, vysoké teploty, ledovka, vichřice). Společně se rozhodnou, co vše je třeba změnit, aby se v něm zase lépe žilo.

Několik prvních realizací těchto programů je pro pražské a středočeské školy zdarma. Bližší informace o projektu naleznete na evp.adaptacepraha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů