Pátek, 29. března 2024

Pokus s hnojením malých douglasek prokázal příznivé účinky

Ačkoliv středoevropské lesy nejsou původním domovem douglasky tisolisté, tento statný jehličnan postupně nachází své místo i u nás...

Pokus s hnojením malých douglasek prokázal příznivé účinky

Pro lesníky může symbolizovat naději, že částečně nahradí méně odolný smrk ztepilý, a to navzdory své nepůvodnosti v Evropě. Aby ze semenáčků vyrostli statní jedinci, je dobré jim již v raném věku pomoci hnojivy nebo jinými rostlinnými prostředky.

Zda a jak takové prostředky zabírají na douglasku, testovali odborníci z Mendelovy univerzity v Brně, Ústavu geologie a pedologie. Pokus se uskutečnil na ploše v lesní školce Hejtmánkovice-Pasa, která se orientuje především na pěstování prostokořenného sadebního materiálu uplatňovaného hlavně v lesních oblastech Podkrkonoší a Předhůří Orlických hor.

,,Úspěšnost výsadeb do značné míry závisí na kvalitě sazenic vypěstovaných v lesních školkách. Kvalitu lze zajistit vhodnou volbou školkařské technologie, ale také úpravou půdního prostředí, mimo jiné spočívající v zajištění nutričního optima a vitality s využitím růstových regulátorů. Cílem této studie je zhodnocení možností využití technologií dodávky živin formou kombinovaných minerálních hnojiv s růstovými regulátory v kombinaci s pomocnými rostlinnými přípravky vzhledem k produkci výsadby schopných sazenic douglasky tisolisté," vysvětlují autoři studie Radka Térová a Aleš Kučera.

Ke svému testu řešitelé použili dva přípravky:

Silvamix(R)R30S - dlouhodobé hnojivo, které pomáhá rostlinám při vysazení, aby se rychleji zregenerovaly a začaly růst. Rostliny si vytvoří bohatý kořenový systém. Neobsahuje chloridy, je šetrné k přírodě.

VERMAKTIV Stimul - pomocný rostlinný přípravek, který se vstřebává rostlinným pletivem a kořenovým systémem. Cílem jeho aplikace je regenerace po abiotickém stresu např. mrazem, přísušky apod. a podpora příjmu živin. V důsledku jeho aplikace dochází (při zajištěném obsahu živin v kořenové vrstvě) k optimalizaci výživy a produkci biomasy.

Na dvou záhonových plochách se uskutečnil test účinků těchto přípravků na jednoleté a dvouleté semenáčky. Záhony byly rozčleněny na čtyři varianty: kontrolní, varianty testování jednotlivých přípravků zvlášť a jejich kombinaci.

Pokus s hnojícím a rostlinným přípravkem poukázal v případě douglasky tisolisté na možnosti využití moderních technologií v zajištění produkce biomasy sadebního materiálu za optimálních podmínek.

Ze závěrů vyplývá, že na čtyřech variantách jednoletých a dvouletých volných záhonových ploch byla prokázána odezva v produkci podzemní a nadzemní biomasy. Výšky měřené na záhonové ploše se vyznačovaly zvýšenou variabilitou a semenáčky proto byly pro další biometrické charakteristiky rozděleny na malé, střední a velké výškové kategorie.

V porovnání s kontrolní variantou oba přípravky výrazně stimulovaly produkci biomasy. Přípravek VERMAKTIV Stimul se při výškové diferenciaci jednoletých semenáčků (v kategorii malých semenáčků do 15 cm) podílel na budování kořenového systému v poměru k nadzemní části a přispěl také k budování asimilačního aparátu: u semenáčků malých dimenzí se kombinace obou přípravků projevila jako příznivá ve smyslu zvýšeného poměru kořenové a nadzemní biomasy.

Silvamix(R)30S2 podpořil rozvoj hrubých kořenů i kořenového vlášení u jednoletých semenáčků. Rozvoj kořenového systému byl s využitím testovaných přípravků při jejich kombinaci podpořen také u dvouletých semenáčků ve výškově diferenciované kategorii nad 50 cm nadzemní výšky.

Celkově lze využití přípravků zhodnotit jako perspektivní pro jednoleté i dvouleté semenáčky.

Odborný článek z tohoto výzkumu najdete v recenzovaném časopisu Zprávy lesnického výzkumu. Článek je volně ke stažení zde: http://www.vulhm.cz//sites/File/ZLV/fulltext/492.pdf

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů