Pátek, 29. března 2024

Vánoční dárek: Evropa chce vyšší recyklaci odpadů. Bude závazná i pro Českou republiku

Vánoční dárek: Evropa chce vyšší recyklaci odpadů. Bude závazná i pro Českou republiku

Zástupci Evropského parlamentu, Rady Evropské unie a Evropské komise (evropský trialog) se včera předběžně dohodli na znění Balíčku pro oběhové hospodářství - progresivní změně šesti odpadových směrnic Evropské unie. Recyklace komunálních odpadů se má do roku 2035 povinně zvýšit na minimálně 65% a skládkování snížit na maximálně 10%. Definitivně bude dohodu schvalovat Evropský parlament a Rada Evropské unie (zástupci vlád členských zemí) začátkem příštího roku.

Česká republika proto musí přepsat zcela nedostatečné plány odpadového hospodářství přijaté minulou vládou a v připravovaném zákoně o odpadech zlepšit recyklační služby pro domácnosti i omezit skládkování tak, jak to dlouhodobě prosazuje i Hnutí DUHA. Loni jsme skládkovali 45% a recyklovali pouze 38% komunálních odpadů [1]. Jsme tedy pod průměrem EU a daleko zaostáváme za vyspělými západními zeměmi.

Závazná minimální míra recyklace komunálních odpadů, na které se předběžně dohodli evropští politici:
? rok 2025: 55%
? rok 2030: 60%
? rok 2035: 65%

Tyto závazné cíle jsou pro ČR dosažitelné. Prognóza Plánu odpadového hospodářství Sobotkovy vlády předpokládala recyklovat a kompostovat dokonce 59 % komunálních odpadů již v roce 2024 [2]. Nové cíle jsou však vyšší, než jaké minulá vláda stanovila coby závazné pro naše odpadové hospodářství (pouze cca 38 %). Pro dosažení evropských cílů Balíčku pro oběhové hospodářství musí vláda předložit a Parlament schválit nový zákon o odpadech, který bude zohledňovat jak předcházení vzniku odpadu, tak jeho zvýšenou recyklaci a jenž zlepší recyklační služby pro domácnosti.

Ivo Kropáček, odpadový expert Hnutí DUHA, řekl:

"Politici se dohodli, že v Evropě i u nás se bude většina komunálních odpadů recyklovat. Vláda tedy musí rychle připravit zákon o odpadech, který omezí skládkování a zdvojnásobí recyklaci. Kraje mezitím musí přepsat své dva roky staré krajské plány odpadového hospodářství psané na deset let. Jsou totiž založené na spalování většiny komunálních odpadů a jen nízké míře recyklace. Evropa jasně říká, že skládky mají být nahrazeny recyklací, ne spalovnami. Hnutí DUHA takovou progresivní odpadovou politiku prosazuje už řadu let."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů