Čtvrtek, 28. března 2024

Školáci v Brně diskutovali o černých skládkách

Černé skládky v přírodě jsou bohužel dlouhodobým problémem. Aby černých skládek bylo co nejméně, je třeba rozšiřovat především mezi mladou generací povědomí o tom, proč mnohdy zbytečně vznikají a jak vzniku černých skládek můžeme předcházet.

Školáci v Brně diskutovali o černých skládkách

Na toto téma včera diskutoval radní pro životní prostředí Jihomoravského kraje RNDr. Miroslav Kubásek, Ph.D. s žáky ZŠ Chalabalova v Brně - Kohoutovicích. Se studenty si povídal nejen o tom proč černé skládky vznikají, čím jsou nebezpečné a jak u nás vznikla největší dobrovolnická iniciativa Ukliďme Česko kterou sám zakládal, ale studenti byli také během přednášky seznámeni s fungováním a kompetencemi Krajského úřadu Jihomoravského kraje. V průběhu přednášky proběhla malá anketa, kdy za každou správnou odpověď děti dostali poučnou pohádkovou knížku "Odpadní skřítkové", která byla vydána v rámci plnění opatření Plánu odpadového hospodářství Jihomoravského kraje.

,,Chtěl bych vedení školy poděkovat za možnost diskuse se více jak 150-ti dětmi. Byl jsem mile překvapen jejich zájmem o danou problematiku a s potěšením jsem zjistil, že se většina žáků dokonce již dříve zapojila do dobrovolnických úklidů. Věřím, že si žáci odnesli si řadu zajímavých informací a byl bych rád, kdyby se příští rok podařilo tyto přednášky rozšířit i do dalších škol v Jihomoravském kraji.", doplnil Miroslav Kubásek.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů