Pátek, 26. dubna 2024

V cementárně Prachovice by se mělo spalovat více odpadů

V cementárně Prachovice by se mělo spalovat více odpadů

Cementárna Cemex Prachovice by měla v budoucnu spalovat dvojnásobné množství alternativních paliv z odpadu. V současnosti jich ročně využívá zhruba 70.000 tun. Díky tomu by v kraji nemusela vzniknout žádná nová spalovna komunálního odpadu, řekl ČTK krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil (ČSSD).

"Pro zvýšení spalování odpadu víceméně postačí intenzivnější využívání současné technologie, bude se jen muset částečně dovybavit další technikou. Už dnes je kapacita zhruba na úrovni uvažované spalovny, po navýšení by byla větší, než je odpadů z celého kraje," uvedl Kroutil. Podle něj by se tím vyřešila likvidace odpadů, které již nelze vytřídit a materiálově využít, pro okresy Pardubice, Chrudim, Havlíčkův Brod, Hradec Králové a Kutná Hora.

Pro přípravu energetického využití odpadů společnost Cemex Prachovice převzala firmu EcoWasteEnergy, která zpracovává jak komunální, tak průmyslové odpady. Do dnešní podoby byla část cementárny, kde se palivo zpracovává, uvedena do provozu v dubnu 2012.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů