Pátek, 26. dubna 2024

Od ledna bude stát hradit škody na rybách způsobené kormorány

Od ledna bude stát hradit škody na rybách způsobené kormorány

1.1. dnem vstupuje v účinnost novela zákona, podle které bude stát opět vyplácet rybářům náhrady za škody,jež na rybách způsobili kormoráni. Tato praxe se podle poslanecké novely ale vrací jen na tři roky.

Vyplácení náhrad skončilo s dubnem 2013, kdy kormorán vypadl ve vyhlášce ze seznamu zvláště chráněných živočichů. V zákonu o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy však kormorán zůstal. Poslanci proto navrhli kormorána ze zákona vyškrtnout a zavést tříleté přechodné období pro odškodňování. Od nynějška do konce roku 2019 tak budou rybáři dostávat stoprocentní náhradu prokazatelně způsobených škod a za rok 2020 náhradu 80procentní.

Důvodem pro vypuštění kormorána ze seznamu zvláště chráněných živočichů bylo podle předkladatelů novely to, že přestal existovat celospolečenský zájem na jeho ochraně. Umožní to podle nich i jeho lov podle pravidel v zákoně o ochraně přírody a krajiny. Ve tříletém období by mohly početní stavy kormorána klesnout.

Rybáři v roce 2016 uvedli, že kormoráni předešlý rok způsobili na rybách škody za 117,8 milionu korun.

Kormorána zařadili odborníci na seznam chráněných druhů na přelomu 80. a 90. let, kdy se na území ČR vyskytoval pouze při jarním a podzimním tahu a nehnízdil zde téměř žádný pár. V roce 2010 podle ornitologů hnízdilo v Česku kolem 300 párů, při jarním a podzimním tahu se v tuzemsku pohybují tisíce párů z jiných částí Evropy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů