Pátek, 29. března 2024

Věda je krásná 2017

 Nejlepší snímky 9. ročníku fotografické soutěže znovu dokazují, že VĚDA JE KRÁSNÁ!

Věda je krásná 2017

VĚDECKÁ MIKROFOTOGRAFIE

1. místo: Viktor Sýkora: Moučný mol

alt:

Zavíječ moučný (Ephestia kuehniella). Ačkoliv na pohled vypadá docela sympaticky, jedná se o známého škůdce obilovin, především mouky. Snímek byl získán pomocí skenovacího elektronového mikroskopu a následně byl kolorován s pomocí Adobe Photoshopu.

2. místo: Jana Bulantová: Paraziti v ohrožení

alt:
Veš muňka (Phthirus pubis) je v ohrožení. Móda krácení či dokonce odstraňování chlupového porostu zejména z pubické oblasti začíná být problémem pro diverzitu lidských parazitů u nás. Muňka, jejíž nohy jsou uzpůsobené pouze pro úchop chlupů s větším průměrem, než mají vlasy, totiž jinde na těle nedokáže dlouhodobě přežívat. Komplikovanější se stává i přenos na další hostitele těsným kontaktem při pohlavím styku, kvůli kterému dostala muňka také poetické jméno ,,motýlek lásky". SEM, kolorováno.

VĚDECKÁ FOTOGRAFIE

1. místo: Miloslav Macháček: Ve stínu měsíce

alt:
Měsíc si většina z nás asociuje se zdrojem světla za jasných nocí. Co když se ale Měsíc postaví mezi nás a Slunce? Za ideálních podmínek, kdy Měsíc zcela zakryje sluneční kotouč, se ocitneme v jeho stínu. V tuto chvíli je možné volným okem pozorovat sluneční korónu, a dokonce i mohutné protuberance. Totalita je složena z několika expozic. Ostatní snímky jsou změnou vyvážení bílé kolorovány žlutě - což je barva, kterou si spojujeme se Sluncem, přestože je jeho barva ve skutečnosti spíše bílá.

2. místo: Ivana Dobiášovská: Visible

alt:

Vizualizace a rozlišení kalcifikovaných struktur (kostí) a chrupavčité tkáně pomocí barvení Alizarin red/Alcian blue u chameleona.

3. místo: Jan Havlík: Vzpomínka na zrození

alt:
Svět kolem nás pochází z popela zaniklých hvězd. V pekelné výhni explodujících supernov se v nepatrném okamžiku rodí prvky celé periodické soustavy, aby byly vzápětí mocnými silami rozfoukány do podoby půvabných mlhovin. Od posledního výbuchu mohly uplynout i miliardy let.

Prvky si však malou vzpomínku nesou stále někde hluboko v sobě, a zvláště zručným chemikům se ji tak někdy podaří na zlomek sekundy znovu vyvolat. Reakce oxidu měďnatého a práškového hliníku Canon 80D; 1/4000 s; f 5.6

3. místo: David Herel: Tyrolské hvězdy

alt:
Panorama hvězdné oblohy ze Severního Tyrolska zachycené na vrcholu hory Zollberg. Kromě Mléčné dráhy je po stranách fotografie vidět světelné znečištění a nad vrcholky hor také světelné záření atmosféry (airglow). Panorama se skládá téměř ze sta snímků, každý focen při: 30s / ISO-5000 / F/2.2

ILUSTRACE A VIRTUÁLNÍ PŘÍRODA

1. místo: Lucie Buchbauerová: Alcedo atthis

alt:
Věda je krásná jak sama o sobě, tak díky objektům jejího zájmu. "Létající drahokam" patří bezesporu k těm nejkrášnějším. Kresleno pastelkami Polycolor; formát A4.

2. místo: Miroslav Položij: Zeolitová krajka

alt:
Zeolit FAU, neboli faujasit nebo zeolit X, je jedním z nejdůležitějších průmyslových katalyzátorů a běžně ho potkáte jako bezbarvý prášek či malé krystalky. Při pohledu dostatečně zblízka se ale ukáží nádherné, krajku či vločky připomínající vzory. Vytvořeno pomocí programu VESTA.

3. místo: Linda Pokorná: Kočičí hybridi

alt:
Leopon je kříženec dvou druhů velkých koček: levharta a lvice. Zatímco v těle připomíná tento kříženec levharta, hlava nese jasné lví znaky. Kříženci mezi druhy velkých koček se vyskytují v zajetí, ve volné přírodě je vznik takového hybrida velmi nepravděpodobný. Kresleno v programu Adobe Photoshop.

OBJEVITELSKÁ

1. místo: Zuzana Gabrielová: Xenochrophis trianguligerus - poslední okamžiky

alt:
Užovku jsem chvíli pozorovala, jak plave podél břehu jezírka, když se mi na chvíli ztratila z dohledu. Jakmile se mi znovu objevila v hledáčku, nevěřila jsem vlastním očím. Užovka chytila žábu a začala ji velice rychle polykat. Tak mě tato scéna uchvátila, že chvíli trvalo, než jsem se zkoncentrovala a byla schopná tento nezapomenutelný zážitek zachytit.

2. místo: Aleš Buček: Zbraně termitích vojáků

alt:
Za svůj evoluční úspěch vděčí termiti mimo jiné sociálnímu způsobu života, který s sebou přinesl dělbu práce. Za obranu je zodpovědná kasta vojáků. Na fotografii je zachycen nesklerotizovaný předstupeň vojáka afrického termita Labidotermes (Kamerun; fotografie vznikla v rámci projektu doc. Jana Šobotníka z ČZU).

3. místo: Marie Voldřichová: Studie pohybu koně

alt:
Studie pohybu koně (kombinovaná technika - akvarelové pastelky, akrylové barvy).

ABSOLUTNÍ VÍTĚZ

Linda Pokorná: Parazitičtí prvoci

alt:
Toxoplasma gondii je vnitrobuněčný parazit teplokrevných živočichů včetně člověka. Toxoplazmóza, kterou způsobuje, má širokou škálu klinických projevů. Kresleno v programu Adobe Photoshop.

DIVÁCKÁ SOUTĚŽ

Lucie Buchbauerová: Alcedo atthis

alt:
Věda je krásná jak sama o sobě, tak díky objektům jejího zájmu. "Létající drahokam" patří bezesporu k těm nejkrášnějším. Kresleno pastelkami Polycolor; formát A4.

Použité zdroje

http://vedajekrasna.cz

Zdroj: https://www.prirodovedci.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů