Úterý, 19. března 2024

Po Velikonocích proběhne opět velký jarní úklid

Dnem ,,D", kdy se v rámci kampaně Ukliďme svět, ukliďme Česko bude uklízet v celé republice, je letos sobota 7. dubna...

Po Velikonocích proběhne opět velký jarní úklid

Uklízet nepořádek v přírodě, městech a obcích je však možné i v jiných termínech. Důležité je, se co nejdříve přihlásit na www.UklidmeCesko.cz

Přípravy dalšího ročníku celorepublikové úklidové akce Ukliďme svět, ukliďme Česko jsou v plném proudu. Do jejího uskutečnění v sobotu 7. dubna zbývá necelých 50 dní a na webových stránkách projektu postupně přibývají zaregistrovaní organizátoři místních úklidů a dobrovolníci, kteří se první dubnovou sobotu společně vydají do boje proti černým skládkám a nepořádku ve svém okolí.

Zapojit veřejnost do mapování, uklízení a především pak prevence vzniku nepořádku a černých skládek se snaží organizátoři ze spolku Ukliďme Česko a Českého svazu ochránců přírody. Vloni se díky nim do uklízení zapojilo na 96 000 dobrovolníků, kteří sesbírali přes 1 500 tun nepořádku. Pokud je i Vám myšlenka dobrovolnické úklidové akce blízká, neváhejte se k nim letos připojit a zorganizujte si úklid ve Vašem okolí.

,,Snažíme se organizátorům místních úklidů organizaci co nejvíce ulehčit a podpořit je nejen radami, mediální kampaní ale i materiálně, především zajištěním balíčků s pytli a rukavicemi pro dobrovolníky," říká jedna z pořadatelek akce, Katka Landová. ,,Abychom věděli, kolik účastníků se letos chystá uklízet a mohli jim materiál včas přichystat a rozeslat, potřebujeme, aby se nám přihlásili co nejdříve, ať už jsou ze zájmových sdružení, škol, firem či nadšení jednotlivci", dodává.

Úklidového materiálu by organizátoři měli mít pro letošek dostatek díky partnerům, kteří úklidové akce dlouhodobě podporují, jako Nadační fond Veolia, tak i zásluhou nového významného partnera, kterým se pro letošek stala Komerční banka. Zaměstnanci uvedených a dalších partnerských firem se navíc sami aktivně zapojují do uklízení.

,,Prostředí, ve kterém žijeme, patří nám všem. Nikomu by proto nemělo být jedno, jak vypadá. Je to totiž naše vizitka. Jsem proto velmi rád, že zaměstnanci Komerční banky mohou jít příkladem," uvedl k tomu Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky.

Přidat se může opravdu každý dle svých možností, od mapování nepořádku, až po zorganizování vlastní úklidové akce. Veškeré potřebné informace k tomu naleznete na www.UklidmeCesko.cz tak neváhejte, termín letošního jarního úklidu se blíží a po Velikonocích, v sobotu 7. dubna ,,jdeme na to"!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů