Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ornitologové: Kvůli mrazům je potřeba přikrmovat ptáky

Ornitologové: Kvůli mrazům je potřeba přikrmovat ptáky

Ornitologové v souvislosti s mrazivými teplotami apelují na přikrmování ptáků. Podle nich má v těchto dnech největší význam, potrava z krmítek může ptákům i zachránit život. Pomoci by měli lidé i vodním ptákům, kterým silné mrazy pokryly většinu vodních ploch ledem. Jde především o labutě a kachny divoké, ale i racky či lysky, řekl dnes ČTK místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Přikrmováním mohou lidé pomoci nejvíce ptákům jako je sýkora koňadra a modřinka, zvonek zelený, vrabec domácí, vrabec polní a kos černý. Jde o nejčastější návštěvníky krmítek. "Ptáci nejsou na krmítkách životně závislí, ale rádi si přilepší potravou ze snadno dostupného zdroje. Ale pokud nastanou kruté mrazy s větrem a námrazou, potrava z krmítek jim může zachránit i život," míní Šafránek.

Na krmítkách by se podle odborníků měly v těchto dnech objevit především semínka slunečnice a drcené vlašské ořechy. V menší míře je možné přidat semena máku, řepky, prosa, loupaného ovsa a pšenice. "Tam, kde krmítko navštěvují výhradně vrabci domácí nebo vrabci polní, je vhodné jim přilepšit strouhankou ze suchého bílého pečiva," doplnil místopředseda Moravského ornitologického spolku.

Ojediněle se u krmítek objevují čížci lesní, stehlíci obecní, sýkora uhelníček, sýkora babka, brhlík lesní, pěnkavy či drozdi a strakapoudi. "Pro kosy, kvíčaly, cvrčaly a brkoslavy jsou největší pochoutkou jablka a plody jeřabin. Sýkorky, brhlíky a strakapoudy spolehlivě přiláká zavěšený hovězí lůj nebo lojová koule," uvedl ornitolog.

Pomoci by měli lidé v těchto mrazivých dnech také ptákům žijících volně v přírodě. Jde o vodní ptactvo, které má nyní vodní plochy pokryté ledem. "Vodní ptáci, kteří u nás zůstali přes zimu, obsadili poslední úseky nezamrzlých vodních toků a jsou vděčni za potravu, kterou jim lidé nosí. Na zimovištích vodních ptáků ve městech se v těchto dnech vyskytují především labutě velké a kachny divoké. Ojediněle i lysky černé, racci chechtaví, bouřní i bělohlaví, poláci, hvízdáci, ostralky nebo kachničky mandarínské," dodal Šafránek.

Nejvhodnější potravou pro vodní ptáky jsou menší kousky nakrájeného nebo rozlámaného vysušeného bílého pečiva a chleba. Vhodnou potravou pro ně jsou i semena pšenice, ovsa a kukuřice, slupky jablek a zbytky zeleniny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů