Pátek, 19. dubna 2024

Strany se před volbami shodly na útlumu uhelných elektráren. Splní svoje sliby?

Strany se před volbami shodly na útlumu uhelných elektráren. Splní svoje sliby?

Většina nynějších parlamentních stran (disponující nyní dohromady 153 hlasy v poslanecké sněmovně) se před volbami shodla, že bude proti udělování výjimek z nových limitů pro znečišťování ovzduší z uhelných elektráren a/nebo bude prosazovat přímo útlum uhelných elektráren. Ukazují to výsledky vyhodnocení oficiálních odpovědí stran na sadu dotazů v anketě uspořádané asociací ekologických organizací Zelený kruh [1].

Strany svoje odhodlání plnit předvolební sliby mohou ukázat už příští středu při jednání Výboru pro životní prostředí. Zástupci a zástupkyně jednotlivých stran budou hlasovat o návrzích svých kolegyň a kolegů z Pirátů, KDU-ČSL a TOP09, kteří chtějí zakázat výjimky z limitů pro velké uhelné elektrárny (nikoliv však teplárny) a udělit práva obcím zakázat topení hnědým uhlím na svém území [2].

V anketě byly všechny politické strany kandidující ve volbách do poslanecké sněmovny osloveny mimo jiné také následující otázkou: ,,Budete vystupovat proti udělování výjimek z nových limitů pro znečištění z uhelných elektráren?"

Na tuto otázku odpověděly souhlasně ČSSD, Piráti, KDU-ČSL, STAN a TOP09. Také KSČM odmítla ve své odpovědi plošné udělování výjimek. Hnutí ANO v anketě otázky nezodpovědělo, reagovalo však odkazem na volební program, který uvádí: ,,Výrobu elektrické energie zajistíme mixem zdrojů, který bude založen na rostoucím podílu jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů a naopak postupném poklesu hnědouhelných elektráren." Aplikace přísnějších limitů je přitom jednou z podmínek zajištění zmíněného poklesu uhelných elektráren a aktuálně nejdostupnějším nástrojem, který stát má.

ODS se vyjádřila k udělování výjimek vstřícně, ale za podmínky, že budou limity příliš přísné. Elektrárenské společnosti si ale prosadily mírnější evropské limity, než má například Čína [3]. SPD na otázky neodpověděla.

Proč je rozumné a potřebné výjimkám pro uhelné elektrárny zamezit, shrnují Hnutí DUHA a Greenpeace v infolistu, který je ke stažení zde: http://hnutiduha.cz/publikace/vyjimky-ze-zdravi-dekujeme-nechceme

Daniel Vondrouš, ředitel Zeleného kruhu, řekl:

"Nyní máme šanci, že naše zdraví bude chráněno bez výjimek. Většina politických stran slíbila dát lidem naději na čistší vzduch i na odpovědnou politiku. A ti politici, kteří by odmítli splnit konkrétní a čerstvý slib svých stran, by voliče opravdu naštvali."

Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:

"Většina dnešních parlamentních stran před volbami jasně řekla, že budou vystupovat proti udělování výjimek z limitů pro znečišťování z uhelných elektráren. Hnutí ANO i několik dalších stran dokonce deklarovaly přímo útlum uhelných elektráren. Nyní poslanci a poslankyně mohou využít nejdostupnější nástroj, jak vydávání výjimek omezit a zároveň prosadit útlum uhelných elektráren. Udělají to?"

Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace ČR, řekl:

"Málokdy se stane, že by se k něčemu politické strany stavěly tak vstřícně jako k návrhu, aby velcí uhelní znečišťovatelé dodržovali platné zákony a nedostávali výjimky z emisních stropů. Pokud by zákaz udělování výjimek neprošel, bylo by to u většiny stran jasné porušení jejich předvolebních prohlášení. Už jsme ale byli dříve svědky toho, že před volbami strany pochlebovaly lidem a politika po volbách se pak dělala hlavně pro velké firmy."

Poznámky:

[1] ANKETA ZELENÉHO KRUHU: Postoj politických stran ke klíčovým problémům životního prostředí - ENERGETIKA

Zástupci a zástupkyně 26 předních ekologických organizací sdružených v asociaci Zelený kruh připravili soubor otázek, které odrážejí nejpalčivější problémy, jimž Česká republika v současnosti čelí a jež mají významný dopad na zdraví obyvatel a prostředí, v němž žijí, a jsou zároveň řešitelné v průběhu standardního funkčního období, tedy čtyř let.

Osloveny byly všechny politické strany, které v průzkumu společnosti SANEP z 30. června 2017 měly volební potenciál vyšší než 2,5 procenta: ANO, ČSSD, KSČM, ODS, KDU-ČSL, STAN (v té době ještě koalice KDU-ČSL - STAN), SPD, TOP09, Realisté, Piráti, SSO, Strana zelených, SPO.

Výsledky pro otázku ,,Budete vystupovat proti udělování výjimek z nových limitů pro znečištění z uhelných elektráren?"

ČSSD: Ano

ODS: Jsem přesvědčený o tom, že bez uhelných elektráren a tepláren se naše energetika ještě dlouho neobejde. Sluneční elektrárny a další takzvané obnovitelné zdroje jejich podíl nenahradí. Takže pokud jsme si stanovili nadměrně přísné limity, bude nutné udělovat výjimky.

KDU-ČSL: Ano, neudělování výjimek je ve veřejném zájmu. Uhlí je palivem minulosti.

KSČM: Plošné udělování výjimek není pro nás cestou. Nemůžeme ale nyní vyloučit, že některou z případně navržených výjimek podpoříme.

TOP09: Ano

STAN: Rozhodně ano

Piráti: Ano

Hnutí ANO: Odpovědělo odkazem na svůj volební program, kde se píše "Výrobu elektrické energie zajistíme mixem zdrojů, který bude založen na rostoucím podílu jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů a naopak postupném poklesu hnědouhelných elektráren."

SPD: Nereagovala a v programu k tomu nic nemají

[2] http://hnutiduha.cz/aktualne/poslanci-navrhuji-omezit-zakonem-znecisteni-z-uhelnych-elektraren-i-domacich-kotlu

[3] Evropské limity stanovují pro oxidy dusíku 175 mg/Nm3 , avšak v Číně platí pro nové elektrárny 100 mg/Nm3.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů