Čtvrtek, 18. dubna 2024

V Mělníku se projednává plánovaná spalovna, dorazily desítky lidí

V Mělníku se projednává plánovaná spalovna, dorazily desítky lidí

Desítky lidí dorazily dnes odpoledne na veřejné projednávání vlivů chystané spalovny odpadu v Horních Počaplech na Mělnicku na životní prostředí. Lidé z okolních obcí se bojí především znečištění ovzduší i velké dopravní zátěže.

Skupina ČEZ chce spalovnu uvést do provozu v roce 2024, argumentuje zákazem skládkování odpadů. Podle neziskové organizace Arnika má předložená dokumentace o hodnocení vlivu na životní prostředí řadu vážných nedostatků.

Dnešního jednání se kromě veřejnosti účastní také zástupci samospráv okolních obcí, zástupci ministerstva životního prostředí, firmy Energotrans, která je provozovatelem mělnické elektrárny a firmy ČEZ. Projednávání bude rozděleno na čtyři části, během kterých dostanou prostor k vyjádření dotčené strany ale i veřejnost, která bude moci položit libovolné dotazy.

Lidé z Mělnicka podepisují od února petici proti stavbě takzvaného zařízení na energetické využití odpadu v Horních Počaplech. Petice má již více než 1300 signatářů. Podle zástupkyně petičního výboru Hany Beranové obyvatele okolních obcí nejvíce trápí obavy z dopravní zátěže. Silnice obcemi podle ní velký nápor nákladních vozů nezvládnou, Středočeský kraj v současnosti zpracovává dopravní studii, podle které by měly vzniknout obchvaty okolních obcí. "Ty ale často vedou jen pár metrů od obydlených domů, navíc ztratí hodnotu pozemky s poli. Třeba pro obyvatele Beřkovic a Křivenic je to osobní katastrofa," uvedla Beranová.

Podle ní je riziko, že spalovna začne fungovat dříve, než by obchvaty byly postaveny. "Středočeský kraj má oproti projektu na spalovnu velké zpoždění," řekla. Podle Beranové tak hrozí, že nákladní vozy budou muset jezdit po silnicích třetích tříd okolními obcemi.

Se současnou podobou projektu spalovny již podle Arniky vyjádřily nesouhlas také zastupitelstva okolních obcí jako Dolní Beřkovice a Horní Počaply.

Středočeský kraj se stavbou spalovny souhlasí. "Kraj souhlasí s dokumentací k záměru Zařízení pro energetické využití odpadu v lokalitě Mělník - ZEVO Mělník za podmínky vyřešení dopravní prostupnosti v daném území," řekla ČTK mluvčí hejtmanství Nicol Lenertová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů