Pátek, 29. března 2024

Vychází nový časopis o Jeseníkách, nabízí čtení pro patrioty i turisty

Vychází nový časopis o Jeseníkách, nabízí čtení pro patrioty i turisty

Přírodní zajímavosti, historické souvislosti i tipy na návštěvu zajímavých míst nabízí nový časopis Jeseníky - Rychlebské hory, který začal vydávat spolek Erebia ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR, Správou chráněné krajinné oblasti Jeseníky (SCHKOJ). Úvodní číslo, které hned na první pohled zaujme originálními fotografiemi na obálce i u jednotlivých článků, vyšlo v nákladu 3000 výtisků díky podpoře Nadace ČEZ. ,,Časopis bude zdarma k dispozici na infocentrech a dalších místech uvedených na webu www.jesrychle.cz, na kterém jsou také jednotlivé články ke stažení," upřesnil vedoucí SCHKOJ a jeden z tvůrců magazínu Petr Šaj.

,,Cílem časopisu je informovat lidi o hodnotách, dědictví a dění okolo Jeseníků. Chceme ho zaměřit hlavně na posílení patriotismu místních lidí, ale své si v něm snad najdou i návštěvníci Jeseníků," dodal Petr Šaj, podle kterého je důležité také dobrovolnické zapojení autorů článků, jesenických badatelů, kteří nyní mohou výsledky své práce prezentovat veřejnosti.

V prvním čísle najdou čtenáři například text o pestrosti života ve stále ještě tajemné Velké kotlině, historii dnes už neexistující osady Josefová, rozbor dopadu klimatických změn na jesenické lesy, dvoustranu o životě sokola stěhovavého v Jeseníkách, zprávu o netradičním monitoringu návštěvnosti hor nebo představení neuvěřitelného příběhu Tančírny v Račím údolí.

,,Zatím jsme se věnovali většinou těm známějším tématům, v dalších vydáních chceme jít více do hloubky. Zajímavých témat najdeme v Jeseníkách více než dost, navíc se chceme pravidelně věnovat také Rychlebským horám," řekl Petr Šaj, podle kterého bude časopis prozatím vycházet dvakrát ročně.

Podle místních je zpravodaj zajímavým pokusem o popularizaci Jeseníků mezi turisty i současnými obyvateli. ,,Život obyvatel jesenických hor byl vždy drsný, což ostatně ukazují i články nového časopisu, které se věnují historii. Ale zároveň byl a je i krásný, v souladu s přírodou. A my tuhle strunu musíme v našich lidech zase vyladit, jinak všichni utečou do Prahy a zpátky z Prahy do Jeseníků už turisté nepřijedou, protože je tady nebude mít kdo ubytovat a dát jim najíst," řekl starosta Loučné nad Desnou Jaroslav Sembdner.

Nové číslo uvítali také na přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé stráně, jejíž horní nádrž patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v Jeseníkách. ,,Líbí se mi, že se časopis zaměřuje na témata, která nenajdeme v žádném turistickém průvodci, takže místním i návštěvníkům může otevřít nové obzory a dát tipy na přemýšlení i zajímavé výlety," řekl šéf elektrárny Vítězslav Chmelař.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů