Čtvrtek, 18. dubna 2024

Bohumín rozšířil ve škole čističky vzduchu, projekt se osvědčil

Bohumín rozšířil ve škole čističky vzduchu, projekt se osvědčil

Dalších pět čističek vzduchu zhruba za milion korun zakoupil Bohumín na Karvinsku pro Základní školu Dr. E. Beneše v centru města. Bohumín se dlouhodobě potýká se zhoršenou kvalitou ovzduší a škola je navíc přímo na rušné ulici, je v ní tak obtížné větrání. Město první rekuperační jednotky nakoupilo pro školu už loni, projekt se mu osvědčil a rozhodlo se v něm pokračovat. Komfortní větrání bez nutnosti otevření oken tak žákům i učitelům zajišťuje devět přístrojů, řekla ČTK mluvčí radnice Lucie Balcarová.

"Naše škola se nachází na rušné ulici, takže větrání nikdy nebylo úplně optimální. Hluk z projíždějících aut nás rušil při výuce a bez větrání bylo zase jak pro děti, tak i pro učitele náročné udržet ve vydýchaném prostředí pozornost. To se ale razantně změnilo po tom, co máme ve třídách čističky vzduchu," uvedla ředitelka školy Barbora Bolcarovičová.

Rekuperační jednotky filtrují vzduch, jsou schopny zachytit i škodlivé látky včetně prachových částic. Řízené větrání umožňují výkonné filtry a ve školních třídách tak přístroje zajišťují čisté vnitřní klima.

Radnice má v plánu v projektu pokračovat i v další škole, letos v létě chce instalovat šest jednotek do základní školy v Bezručově ulici. "Fungování čističek vzduchu se nám maximálně osvědčilo, mají jednoznačně pozitivní vliv na zdraví a výuku dětí. Vloni jsme ušetřili poměrně dost peněz a zastupitelé tak schválili i navýšení rozpočtu na instalaci těchto přístrojů do všech tříd základní školy v Bezručově ulici. Ta se nachází kvůli blízkosti místních železáren také na poměrně hlučném místě," uvedl místostarosta Igor Bruzl (ČSSD).

Podle mluvčí je v zimě výhodou čističek minimální únik tepla způsobený klasickým větráním. V létě naopak stroje částečně umí chladit. "Dalším efektem je regulace množství oxidu uhličitého. Čím více ho je, tím dříve se u lidí v místnosti dostavuje únava. Jeho množství reguluje automatické čidlo. Vzduch vyčištěný s pomocí jednotek lze podle výrobce kvalitou přirovnat k vzduchu vhodnému pro alergiky," uvedla Balcarová. Přístroje jsou v provozu nepřetržitě. Provoz vyjde ročně na několik tisíc korun.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů