Pátek, 29. března 2024

Za zbytečné kácení stromů hrozí s koncem vegetačního klidu sankce

Za zbytečné kácení stromů hrozí s koncem vegetačního klidu sankce

S koncem vegetačního klidu uplynulo i období vhodné ke kácení stromů. Termín není zákonem pevně stanoven a závisí jen na přírodě. Na mnoha místech však nadále často necitlivým způsobem probíhá odstraňování dřevin, v jejichž korunách už zahnízdili ptáci. Proto je úkolem Ministerstva životního prostředí, aby nejen kvůli ptactvu vyzvalo k zastavení kácení a zamezilo tak porušování zákona o ochraně přírody a krajiny.

Zdravé stromy a hnízdící ptáci jsou za běžných okolností chráněny zákonem o ochraně přírody a krajiny. Kácením po skončení vegetačního klidu může dojít k porušení zákona a viníkům hrozí sankce. Fyzické osoby mohou dostat pokutu až sto tisíc, pro právnické a podnikající osoby se její výše může zastavit až u dvou miliónů korun. Obce, správce komunikací i všichni ostatní by své plány na kácení měli odložit přinejmenším do podzimu.

Každý druh dřeviny se z vegetačního klidu probouzí v jiné době, což je možné stanovit pouze na základě pozorování v přírodě - rašením vegetace a naléváním pupenů dřevin. V těchto dnech se také vracejí stěhovaví ptáci a začínají hnízdit. Ornitologové hlásí návrat prvních hejn špačků, ale také konipasů a skřivanů.

Arnika proto dnes vyzvala[i] Ministerstvo životního prostředí, aby vydalo oficiální upozornění na konec letošního období vegetačního klidu.

,,Doufáme, že i tentokrát Ministerstvo životního prostředí využije své kompetence předcházet zbytečným škodám na životním prostředí a neprodleně vydá upozornění, že začala vegetační sezona a kácet se nemá. Nejedná se o žádný výjimečný krok, podobnou výzvu ministerstvo vydalo i v předchozích letech," říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy RNDr. Marcela Klemensová z Arniky.

Ke zbytečnému kácení stromů[ii] ve městech a krajině dochází neustále. Najdou se i malicherné důvody, například stínění, padání listí nebo hypotetické hrozby pádu větve u zdravého stromu. Přestože na mnoha místech nejsou dřeviny v perfektním stavu, často pomůže jejich odborné ošetření. Odstranění stromů[iii] připadá jen v úvahu, pokud mohou skutečně ohrozit život nebo majetek.

Stromy plní řadu nenahraditelných funkcí. Omezují hluk, vstřebávají znečištění a zadržují vlhkost. V zimě chrání povrch silnice před mrazy a náledím, v létě naopak pomáhají v zástavbě snižovat teplotu. V otevřené krajině pak slouží jako větrolamy. Jsou domovem ptáků, netopýrů a dalších živočichů, z nichž mnozí patří mezi ohrožené druhy.

,,Údržbu zeleně a dřevin úřady dlouhodobě zanedbávají a často jim chybí jakákoliv koncepce. Stává se, že za poslední desetiletí nikdo průběžně stromy neošetřoval, ani neprořezával a pak je úřady pokácí bez náhrady. Budoucnost stromů závisí na našem přístupu, proto bychom se měli naučit o stromy dobře starat. Až nám budou přínosy stromů v budoucnu opravdu chybět, může být pozdě," uzavírá Jiří Kaňa, mluvčí Arniky.

[i] Výzva ministrovi životního prostředí k oficiálnímu ukončení období vegetačního klidu je přílohou této tiskové zprávy

[ii] Lidé mohou v případě nepovoleného nebo bezdůvodného kácení stromů kontaktovat Českou inspekci životního prostředí prostřednictvím webu Arniky: http://arnika.org/odeslete-podnet-inspekci

[iii] Náležitý postup při správním řízení o vydání povolení ke kácení stromů popisuje publikace Dřeviny rostoucí mimo les. Stahujte zdarma na webu Arniky: http://arnika.org/dreviny-mimo-les-informacni-list-pro-statni-spravu

Autorem fotografie je Daniel Křenek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů