Úterý, 19. března 2024

Svět se hlásí k ochraně klimatu. Na Hodinu Země zhasnou památky i obýváky

Hodina Země, největší celosvětový happening na ochranu klimatu, letos přivítá svůj jedenáctý ročník.

Svět se hlásí k ochraně klimatu. Na Hodinu Země zhasnou památky i obýváky

Dne 24. března 2018, od 20.30 do 21.30 hodin, obce vypnou svá veřejná osvětlení a nasvětlení významných památek, lidé zhasnou světla ve svých bytech, firmy a podniky uspořádají veřejné vzdělávací či kulturní akce. Účastníci tak dají i letos najevo svou podporu ochraně životního prostředí a připomenou nám i sobě, že bychom měli konat. Kampaň v České republice koordinuje Ekologický institut Veronica.

,,Symbolickým zhasnutím městských dominant, místních památek, kanceláří i bytů dáváme najevo, že o velkém problému, kterým je změna klimatu, nejen víme, ale že se na jeho řešení chceme aktivně podílet," vysvětluje důvody pořádání akce Hodina Země Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica a děkuje předem všem, kdo se chtějí podílet na šíření informovanosti o této kampani, třeba sdílením události na sociálních sítích.

Všichni, kdo chtějí dát najevo, že jim záleží na ochraně životního prostředí, se mohou přihlásit na stránkách www.hodinazeme.cz. Na www.veronica.cz pak najdete seznam přihlášených účastníků.

Loňský rok patří mezi čtyři nejteplejší roky v řadě od počátku soustavného měření teplot. Rychlost růstu teplot se navíc v posledních letech zvyšuje. ,,Potřeba řešit příčiny klimatických změn je již více než naléhavá. Jednotlivec sám mnoho neudělá, poselstvím Hodiny Země ale je, že společným úsilím je možné planetu ještě ochránit," říká Petr Ledvina, koordinátor kampaně z Ekologického institutu Veronica.

Významným dopadem klimatických změn je nedostatek vody. Sucho se stává problémem nejen u nás, ale zejména v rozvojových zemích. Cílem kampaně je tak mimo jiné upozornit na to, jak naše každodenní spotřebitelské chování ovlivňuje životní prostředí po celém světě. Klimatickým závazkem, který mohou přijmout instituce i jednotlivci, jsou tedy i cílené úspory vody. Nejen té, která teče v našich kohoutcích, ale zejména vody spotřebované na pěstování a výrobu potravin.

O Hodině Země:

Hodina Země se zapsala do historie jako nejrozsáhlejší dobrovolná akce, která připomíná nutnost snížení příspěvku lidstva ke změnám klimatu. Začala roku 2007 symbolickým zhasnutím opery v Sydney a dnes se připojují miliony lidí na celém světě, aby poukázali na klimatické změny. Postupně se zapojilo na 178 zemí, ve kterých se zhasíná přes 12 000 památek a během Hodiny Země se na celé planetě uskuteční více než 600 000 doprovodných akcí. V České republice se k akci pravidelně připojuje více než 150 měst a obcí, desítky firem a tisíce jednotlivců.

www.earthhour.org | www.hodinazeme.cz

Událost na Facebooku, ke sdílení: https://www.facebook.com/events/594761954233999/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů