Úterý, 19. března 2024

Čína připravuje zpřísněný plán ochrany ovzduší

Čína připravuje zpřísněný plán ochrany ovzduší

Čína zpřísní pravidla ochrany ovzduší. Na okraj plenárního zasedání parlamentu to dnes řekl ministr ochrany životního prostředí Li Kan-ťie. Čína se potýká pravidelně se smogem. Nyní se řídí pětiletým plánem ochrany ovzduší, který vyprší v roce 2020. Podle dnešního Liova oznámení nový plán stanoví přísnější normy pro povolené množství pevných částic v ovzduší na příští tři roky.

Ministerstvo ochrany životního prostředí (MEP) už v lednu oznámilo, že připravuje tvrdší opatření, které má do roku 2020 pomoci zmírnit znečišťování. Li zatím přesnější parametry tohoto plánu nezveřejnil a řekl, že se na nich ještě pracuje.

Čína tvrdí, že se jí do konce loňského roku podařilo omezit množství polétavého prachu v ovzduší o 15,8 procenta, což není příliš vzdálené od cíle stanoveného původně do roku 2020. Podle něj se mělo množství těchto částic do té doby snížit o 18 procent. "Pro nový tříletý plán stanovíme ještě vyšší požadavky," řekl ministr.

Vláda chce také letos zavést celostátní kontrolní systém. Právo kontrolovat znečišťující podniky a továrny má mít nejenom centrální vláda, ale i místní úřady. Vláda hodlá trestat místní instituce, které nebudou dodržování norem vymáhat.

Tento týden Peking oznámil plán restrukturalizace MEP. Úřad má dostat více pravomocí, má se přejmenovat na ministerstvo ekologického prostředí a bude pod něj spadat také agenda ochrany řek, moří a půdy včetně změny podnebí, což jsou odvětví, jež nyní řídí jiná ministerstva. Kdo v čele nového úřadu stane, má být známo příští týden, napsala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů