Čtvrtek, 28. března 2024

Nemocnice Břeclav ušetří desítky miliónů díky jednomu z největších projektů energetických služeb v historii

Nemocnice Břeclav ušetří desítky miliónů díky jednomu z největších projektů energetických služeb v historii

Společnost Amper Savings včera slavnostně otevřela nové energetické hospodářství Nemocnice Břeclav. Jde o jednu z největších realizací z oblasti energetických služeb se zaručeným výsledkem, které kdy byly v České republice realizovány. Do projektu, který ušetří desítky miliónů korun, přitom nemusela nemocnice díky tzv. metodě EPC na začátku investovat ani korunu.

Očekávaná energetická úspora je na úrovni 40 % a smluvní garance úspor nákladů činí 128 mil. Kč během 10 let. Úsporný projekt přináší úspory v oblastech spotřeby zemního plynu, elektrické energie i vody. Došlo například k rekonstrukci centrální parní výtopny a přechodu na teplovodní soustavu, napojení jednotlivých pavilónů na novou soustavu v rámci vytápění, přípravy teplé užitkové vody, mnoha změnám v oblasti vzduchotechniky, zajištění zdroje technologické páry pro sterilizaci a vlhčení v rámci vzduchotechniky, instalaci nových měřících zařízení a mnoha dalším opatřením.

Provozovatel nemocnice navíc mohl modernizaci zahájit i bez vlastních finančních zdrojů. Veškeré počáteční investice zajistil poskytovatel služby s tzv. zaručeným výsledkem, který smluvně garantuje budoucí dosažené úspory energetických nákladů v průběhu projektu. Vynaložená investice do úsporných opatření je následně splácena ze skutečně dosažených úspor. Veškerá rizika na sebe přitom smluvně přebírá poskytovatel služby, tedy realizátor energeticky úsporného projektu.

,,Pro EPC projekt jsme se rozhodli proto, že jako jediný nabízí investice do realizace energeticky úsporných opatření, které jsou následně spláceny z garantovaných úspor. Jeho přínos pro nemocnici spatřujeme v úspoře nákladů na energie. Ty prioritně plánujeme do budoucna opětovně investovat do energetického hospodářství a provést tak opatření, která jsme v první fázi nerealizovali," říká ředitel Nemocnice Břeclav Jiří Jurník.

Úspěšný břeclavský projekt zaujal i vedení Jihomoravského kraje, které udělilo nemocnici ocenění za ,,vzorový energetický projekt roku 2017".

,,Komplexní technologická modernizace Nemocnice Břeclav byla vzhledem ke svému mimořádnému rozsahu náročným úkolem, ale od počátku jsem nepochyboval, že díky našim rozsáhlým předchozím zkušenostem ji zvládneme. Naše asistence břeclavské nemocnici tím ovšem nekončí. Podobně jako u ostatních našich projektů tohoto typu budeme po dobu trvání smlouvy zajišťovat i služby energetického managementu tak, aby byla všechna opatření realizována co nejefektivněji a přinášela maximální užitek nemocnici i jejím pacientům," ujišťuje předseda představenstva Amper Savings Leoš Aldorf.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů