Čtvrtek, 28. března 2024

Otrávená večeře? Třetina kuchyňského náčiní z černého plastu obsahuje toxické látky

Otrávená večeře? Třetina kuchyňského náčiní z černého plastu obsahuje toxické látky

Ve lžících, stěrkách a dalším náčiní do kuchyně z recyklovaného plastu mohou být bromované zpomalovače hoření, které poškozují nervový systém a nabourávají imunitní nebo reprodukční systém. Zjistili to britští vědci z univerzity v Birminghamu. Předměty z černého plastu s obsahem rizikových látek mohou být k dostání i na českém trhu. Řešením je zákaz využívání toxického plastu, který znečišťuje recyklované výrobky. Recyklace je přeci skvělá věc, dělejme ji proto správně!

Britští odborníci zanalyzovali 96 plastových kuchyňských potřeb, z nichž 34 obsahovalo bromované zpomalovače hoření. Nejčastěji zjištěnou sloučeninou byl dekabromdifenyléter, který se v minulém roce dočkal mezinárodního zákazu v širokém spektru výrobků. Zároveň otestovali, jak se uvolňují při vaření do horkého kuchyňského oleje. V průměru se uvolňovalo až 20 % bromovaných zpomalovačů obsažených v náčiní.

,,Bromované zpomalovače u malých dětí způsobují syndrom ADHD, poškozují imunitní, hormonální a reprodukční systém. Tyto látky se právě recyklací mohou dostávat zpět do výrobků, je třeba je z recyklačního koloběhu odstranit. Lidé svým podpisem na www.recyklujbezjedu.cz mohou vyzvat politické špičky, aby využívání toxického plastu konečně zakázali a mohli jsme recyklovat pouze čisté plasty. Jinak nebude o takové materiály zájem," vysvětluje Karolína Brabcová, specialistka na toxické látky z Arniky.

Předměty z recyklovaného plastu s příměsí jedů pochází nejčastěji z Číny a jsou k dostání v obchodech po celé Evropě i na českém trhu. O tom se Arnika přesvědčila už loni, kdy toxické látky objevila u 13 ze 47 hraček a kadeřnických pomůcek. Jak je na tom české kuchyňské náčiní hodlá Arnika ověřit. ,,Doufáme, že použití recyklovaného plastu s bromovanými zpomalovači hoření pro výrobu náčiní, které přichází do kontaktu s jídlem, je otázkou minulosti. Věříme, že výrobci mají dostatek soudnosti, aby znečištěné plasty ve výrobě nepoužívali," uvádí Jitka Straková, koordinátorka mezinárodního monitoringu a spoluautorka studie Hračka nebo toxický odpad z České republiky[1].

Bromované zpomalovače hoření se do těla dostávají při pouhém kontaktu s kůží nebo vdechnutím. Dříve jimi výrobci ošetřovali elektrické přístroje, čalounění v autech nebo nábytek. Dnes jsou zakázány na mezinárodní úrovni, evropská legislativa však povoluje firmám toxické plasty recyklovat a vyrábět z nich nové předměty.

Britští vědci obsah bromovaných zpomalovačů v různých předmětech z plastu odhalili pomocí rentgenového spektrometru. Stejnou účinnou metodu[2] při své práci používá i Arnika.

Zdroj: Kuang, J., et al. (2018). "Brominated flame retardants in black plastic kitchen utensils: Concentrations and human exposure implications." Science of The Total Environment.

[1] http://arnika.org/hracka-nebo-toxicky-odpad-aneb-jak-odpovi-stockholmska-umluva-4

[2] http://arnika.org/nase-sluzby#mereni

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů